Здраве и красота

Храни, помагащи в изграждането на колаген

Моментите, в които жената забелязва първите бръчки са трудни

29.08.2013г. / 15 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Колагенът е протеин, който е важен, за да бъде кожата еластична, здрава и с по-малко бръчки. За жалост, с напредването на възрастта и при хормонални нарушения, той намалява. Това води до стареене на кожата и тогава се появяват тънки бръчици, или старчески петна.  Моментите, в които жената забелезязва първите бръчки са трудни.

Свързани статии

Много дами едва тогава започват да обръщат внимание на еластичността на кожата си. Грижите за здравето и красотата на кожата трябва да започнат много по-рано. Да се използва подходяща козметика, да се посещават редовно процедури при козметик, да се правят разкрасителни маски за лице

Освен грижата за кожата, трябва да се спазва и балансиран хранителен режим. С помощта на определени храни може да помогнете на организма да повиши производството на колаген. Този списък с полезни храни ще ви помогне да изглеждате по-дълго време млади и красиви.

Желатин

Желатинът е протеин, изключително важен за образуването на колаген. Ако досега сте премахвали варените и препечени кожички на месото вече имате добра причина да не го правите. Желатин се съдържа в големи количества в животинската кожа и кости.

Консумацията му прави кожата по-здрава и еластична. В Америка има специален ресторант, в който се сервират храни, богати на желатин (по-специално разнообразни деликатесни ястия от свински крачета). 

Храни богати на витамин С

Витамин C е основен хранителен елемент в производството на колаген и еластин. Консумирайте повече червени чушки, диня, ягоди, броколи, домати и цитрусови плодове. Може да си го набавите и под формата на хранителна добавка. 

Храни богати на Витамините  B и E

Витамините  B и E допринасят за образуването на колаген. Добри източници на тези витамини са  зелени листни зеленчуци, броколи, карфиол, грах и фасул, зърнени храни ядки и семена и растително масло.  

Не забравяйте и всички по-мазни риби, които са богати на важните омега-3 мастни киселини. 

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
sofiaivanowa ( преди 9 години )
При всички случаи трябва да се пие и колаген като хранителна добавка, задължително с витамин C. Най-ценният е от кожа на риба и е производство на полската компания Inventia. Освен това единствен в света е жив колаген, с жива тройна верига, а не хидролизат, с накъсана структура и само той се усвоява 95% от организма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар