Здраве и красота

Билки и подправки за първа помощ при болки и възпалителни процеси

Валериан за добър сън

10.09.2013г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Полезни билки. Снимка: Sxc.hu

Полезни билки. Снимка: Sxc.hu

Природата ни е подарила толкова много ценни блага. Повече от тях са забравени и заместени от скъпи и понякога ненужни медикаменти. Домът винаги се нуждае от билки и подправки, които да помогнат при болка, неразположения или просто да ви помогнат да релаксирате. Някои от тях може да отглеждате в градината или в саксия. Това са само част от ценните блага, които е добре да имате винаги под ръка в дома си.

Маточина

Билка, която е смятана за средство, подсилващо паметта. Според изследвания тази билка мобилизира дейността на мозъка и по този начин насърчава мисленето и паметта. Идеално средство за всички, които учат или чиято работа се състои в тежък мисловен труд. Чаша чай от маточина винаги е полезна.

Живовляк

Знаете ли, че живовлякът помага при рани и охлузвания? Още от векове хората го използват за заздравяване на рани. Дори по времето на Втората световна война е бил част от грижата към пострадалите. Преди да го нанесете върху раната трябва много добре да почистите листото.

Ако нямате пресен живовляк, отвара от него също действа лековито, защото е природен антибиотик. Помага и при болки в гърлото. Танините, които се съдържат в него имат противовъзпалително действие и действат обезболяващо.

Свързани статии

Когато искате да намалите напрежението в болното гърло и да успокоите лигавицата, направете отвара от живовляк и правете гаргара по няколко пъти на ден. Отварата трябва да е хладка не гореща или топла.

Валериан

След дълъг и напрегнат ден, при неспокоен сън, добре е да се доверите на тази билка. Много хора намират спасение в медикаменти за сън и успокояване на нервите. По-добре си направете хубав чай, който ще ви отпусне и ще помогне да спите по-добре.

При лошо храносмилане или гадене джинджифилът винаги помага. Сдъвчете няколко парченца от него или го добавете към чая, храната. Ако сте бременна, предварително се консултирайте с лекар.

При проблеми с венците, подути и възпалени сливици и гърло, при други инфекции в устната кухина градински чай ще помогне да намалите неразположенията. Неговите листа са ароматни и богати на етерични масла. Билката помага при кашлица и простуда. Пригответе си чай или отвара от нея. Не бива да се пият повече от две чаши на ден.

Коментирай