Здравето и храненето вървят ръка за ръка. Многократно лекари с изненада са откривали подобрения или напълно излекуване на болести при пациенти консумирали определени храни. Протеините, витамините, минералите и всички останали полезни вещества, могат да предотвратят редица заболявания.

Предлагаме да си запишете няколко полезни храни, които могат да предотвратят появата на анемия. Често хората дори не предполагат за нейното съществуване. Анемията е състояние, при което се наблюдава по-малък брой на червените кръвни клетки и ниски нива на хемоглобин.

Хемоглобинът се състои от хема (желязо) и глобин (протеин).

Симптомите, по които може да забележите наличие на анемия са:

  • изтръпване на ръцете и краката
  • отслабване на паметта
  • умора
  • блед вид на кожата
  • усещане за слабост

Разбира се, най-точно показва кръвния тест, който може да си направите.

Дефицитът на желязо, фолиева киселина и витамини от група B може да регулирате, консумирайки определени храни.

Соя

Богата е на желязо и протеини. Намалява нивата на холестерола.

Овесена каша

Овесът също съдържа големи количества желязо.

Спанак, лапад, коприва

Богати на желязо и витамин C. Те съдържат фибри, витамини A, B9, C и E, калций и бета-каротин, които са необходими за доброто здраве.

Домати

Благодарение на големите количества витамин C, които се съдържат в доматите, тялото може по-добре да абсорбира желязото от останалите хранителни продукти. Освен това съдържат и витамин E, който е важен за структурата на кожата и косата.

Още по темата

Цвекло

Този зеленчук заема едно от първите места като най-добра храна при анемия. Консумирайте го сварен или пресен.

Пълнозърнести храни

Те са богати на витамини, желязо и фитинова киселина, която също като витамин C помага за абсорбирането на желязото от храната, която консумирате.

Червеното месо

Не забравяйте да хапвате от него, защото съдържа значително количество желязо и витамин B12. За да вдигнете хемоглобина, хапвайте черен дроб на скара или на фурна.

Нар

Нарът съдържа витамин C, желязо, витамини A и E и калий. Доказано е, че всекидневното консумиране на нар намалява анемичните показатели. Вие се чувствате по-енергични, не усещате замаяност.