Здраве и красота

Защо е важна цитонамазката?

Може да спаси живота ви!

26.09.2013г. / 15 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Кога за последен път посетихте профилактичен преглед при гинеколог? Редовните прегледи при гинеколог и мамолог трябва да бъдат на първи позиции в тефтера с важни задачи. В забързаното ежедневие, а понякога и от страх (когато се страхуват от резултата след прегледа) жените често пропускат прегледите при специалисти.

Профилактичният преглед при гинеколога обикновено протича с разговор за евентуални ваши притеснения, извършва се ехографски преглед, колпоскопски преглед и се прави цитонамазка. Цитонамазката е позната още като ПАП тест. Тя показва за евентуални промени в клетките на шийката на матката.

Шийката на матката се намира в долната част на матката, която се отваря към родовия канал (вагината). ПАП тестът може също така да покаже дали имате инфекция, анормални клетки на маточната шийка или дори рак на маточната шийка.

За съжаление, има много млади жени, които никога не са си правили ПАП тест.

Защо този тест е важен за женското здраве?

Цитонамазката може да спаси живота ви. Може да открие най-ранните признаци на рак на маточната шийка, а открит рано, той може да бъде излекуван.

Чрез цитонамазката може да се открият инфекции и анормални цервикални клетки, които могат да се видоизменят в ракови.

Според специалистите, момичетата при навършване на 21 годишна възраст могат да направят и първия си ПАП тест. Жените, които са преминали менопаузата също се нуждаят от редовни гинекологични прегледи и цитонамазка.

Колко често трябва да правите ПАП тест?

Всичко зависи от вашата възраст и здравословно състояние. Най-често специалистите съветват това да се случва:

  • След 21-годишна възраст веднъж на две години.
  • Ако сте на 30 години (и нагоре) и предишните ПАП тестове са били нормални веднъж на 3 години.

А ако ще се чувствате по-спокойни, може да правите цитонамазка всяка година. Но за всичко, което ви вълнува, не се притеснявайте да попитате вашия гинеколог.

И все пак тези насоки са за жени, които нямат здравословни проблеми. Лекуващият лекар може да назначи по-често провеждане на ПАП тест ако:

  • Имате отслабена имунна система ( след химиотерапия, трансплантация на органи и други).
  • Вие сте HIV позитивни.
  • Правена ви е хистеректомия.
  • Лекувана сте от рак на женските полови органи и други.
Свързани статии

Ракът на шийката на матката се причинява от човешки папиломен вирус HPV. HPV са група от повече от 100 различни вируса, като 40 вида се предават по полов път. Около 75% от полово активните хора получават някога в живота си HPV. Тези вируси рядко имат симптоми и затова много хора не разбират за инфекцията.

Кога е най-доброто време за направата на ПАП теста?

Най-добре е да си направите цитонамазка първите дни след края на месечния ви цикъл (10-15 дни след първия ден на последната менструация).

Как се прави цитонамазката?

Тя не е болезнена, усещането не е приятно, но в никакъв случай няма да ви заболи (или поне не би трябвало). С помощта на малка четчица гинекологът ще вземе клетки от областта около шийката на матката. Резултатите от теста ще получите в рамките на няколко дни до месец.

Заедно с гинеколога ще ги обсъдите, като в много редки случаи може да се наложи повторен тест. Резултатите от цитонамазката се определят в няколко групи:

РАР I – нормални клетки

РАР II – клетки, показващи най-често възпалителни промени или метаплазия (доброкачествени промени)

РАР III – граничен резултат

РАР IV – наличие на единични ракови клетки

РАР V – наличие на множество ракови клетки, инвазивен карцином

     


Коментирай