Здраве и красота

За какво подсказват белите петна по езика?

Най-често за лоша устна хигиена

21.10.2013г. / 14 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Как се грижите за здравето на устната кухина? Забелязали ли сте, че почти винаги състоянието в устата подсказва за промените в здравословното ви състояние. Нерядко хората се оплакват от бели линии или петна по езика. Най-честата причина за образуването им е дишането през устата.

Има други причини, които могат да доведат до промяната на цвета му. Когато целият език е побелял, това обикновено подсказва за възпаление, наречено папили. Дехидратацията, лошата устна хигиена, употребата на цигари и алкохол, повишената температура, хранителните алергии, сифилис са най-честите причини за покриването на езика с белия слой.

Сухотата в устата може да е в следствие на приема на различни медикаменти. Затова е добре да пиете повече вода, да изплаквате по-често устата си и разбира се да спазвате добра устна хигиена.

Свързани статии

Друга причина за образуването на белите петна по езика е млечницата (кандидоза) или друга гъбична инфекция. Тя може да подсказва за гнойна инфекция в устната кухина. Често се появява заради приема на антибиотици и се среща както при възрастни, така и при бебета.

Пациенти страдащи от диабет, астма и такива със слаба имунна система са с по-висок риск от появата на млечница, защото тяхната имунна система не е в състояние да предотврати развитието на гъбичките.

Когато имате бели петна по езика, това състояние се нарича левкоплакия. Изисква повишено внимание, защото може да доведе до рак на устната лигавица. Най-често се наблюдава при пушачите.

Как се лекува побелелият език?

Най-напред обърнете внимание на устната си хигиена. Миенето на зъбите два пъти дневно и използването на вода за почистване на устата са задължителни. Не бива да пропускате почистването на езика, както и почистването на междузъбните пространства с конец за зъби. Лечение обикновено се назначава след като се установи причината за това състояние.

Ако белият език се окаже в следствие на млечница или друга гъбична инфекция на устната кухина, освен лечението, което ще ви бъде назначено от лекар, може да консумирате определени продукти, които намаляват този процес. Хапвайте натурално кисело мляко и чесън. Те могат да помогнат за предотвратяване развитието на кандида. Във всеки един случай, когато настъпи промяна в цвета на езика е добре да потърсите лекарска помощ.

Коментирай