Здраве и красота

Какъв стил йога да изберете

Бикрам йога за отслабване

21.10.2013г. / 13 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Има много и различни видове йога. За всички тях е характерно медитирането и освобождаването на напрежението от тялото и ума. Йога означава сливане с вътрешното Аз, изграждане на баланс и положителна промяна, която настъпва в живота на всеки решил да се занимава с нея.

Споделяме някои видове йога с кратка характеристика към тях. Те ще ви насочат към това, кой вид да изберете да практикувате.

Хатха йога
Този вид йога ще ви запознае с основните пози в комбинация с правилното дишане и медитация. Ще ви помогне да се отпуснете, да намалите напрежението. Това е програма за пречистване на тялото и ума. Подходяща е за хора от различни възрасти. Подобрява гъвкавостта, метаболизма и концентрацията.

Свързани статии

Виняса йога
Това е по-енергичен стил, който може да ви накара на другия ден да усещате леки болки в тялото от изпълняването на упражненията, защото са за повишаване на гъвкавостта и издръжливостта. Упражнения, които се извършват последователно в комбинация с дишане. Премахвате напрежението и се учите да управлявате дискомфорта, който често изпитвате.

Айенгар йога

За тази йога се използват не само постелки за пода, на които ще легнете, но и специални възглавници, чували, блокчета, въжета. Тази йога може да ви помогне да подобрите вашата стойка и дори да възстановите тялото от травма.

Йога върху сърф дъска – йогакуа

Упражненията се изпълняват върху дъската (специално разработена за този вид йога) и разбира се във вода. Леките поклащания не само ви помагат да релаксирате и да се заредите с енергия от водата, но и подобряват вашия баланс.

Бикрам йога

В тази йога се изпълняват 26 пози при температура на въздуха от около 40 градуса. Повишава гъвкавостта, помага да се възстановите от различни видове травми и не на последно място помага да отслабнете.

Йога за бременни

Изгражда и поддържа силата и гъвкавостта на бременната. Въздейства благоприятно върху много неразположения, които съпътстват бременността. Заздравява коремните мускули, което е важно както за износването на бебето, така и за процеса на раждане.

Ащанга йога

Изисква повече сила, гъвкавост и контрол за изпълнението на упражненията. Подходяща е за хора в добра физическа форма. При нея също има медитация, дълбоко дишане и релакс.

Крипалу йога

Взаимодействие на тялото, ума и енергията. Йога, която работи за костно-мускулната система, както и за дихателната, кръвоносната, храносмилателната, имунната и нервната системи. Намалява безпокойствието, стреса и кръвното налягане, повишава гъвкавостта и издръжливостта.

Ананда йога

Медитативна практика, която подготвя мозъка за медитация чрез преместване на енергия през тялото до мозъка. Намалява стреса, отпуска тялото, получавате хармония с вътрешното Аз.

Коментирай