Здраве и красота

Какво представляват носните полипи?

Астмата може да отключи образуването им

23.10.2013г. / 10 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Рядко срещан, но неприятен проблем са носните полипи. Това са анормални неракови тъкани, които растат в носните пътища и синусите. Различни са и по размер. По-големите носни полипи могат да блокират носоглътката, което да доведе до загуба на обоняние и усещане за вкус.

Възникват в резултат на възпалителни процеси на лигавицата на носните проходи и синусите. Някои здравословни състояния могат да отключат образуването на носни полипи. Това са астма, алергичен ринит, кистозна фиброза, непоносимост към аспирин. Когато носните полипи се образуват в близост до синусите, те могат да предизвикат силна болка и инфекция.

Лечението на носните полипи обикновено е медикаментозно. За тези полипи, които са по-големи и не се повлияват от медикаменти се прилага ендоскопска синус хирургия. Нерядко след премахването на носните полипи, те се появяват отново.

За да намалите риска от появата им трябва да спазвате добра хигиена, да елиминирате всички алергени около себе си, да внимавате с препаратите, които поставяте в носа си да не раздразнят носната лигавица. Има някои храни, които помагат да предотвратите този процес и е добре да ги приемате и по време на настинка.

Куркума

Чудесна подправка, която се използва не само за направата на маски за лице и коса. От векове тя е част от аюрведическата и китайската медицина. Има противовъзпалителни свойства и може да помогне за предотвратяването на образуването на носни полипи. В кулинарията често е добавяна към риба, морски дарове, меса, ориз, зеленчуци, супи и т. н.

Ананас

Добър източник на витамин С и бромелиан. Според изследвания бромелианът може да помогне за лечението на възпалителните процеси на носа и синусите.

Свързани статии

Гъби

Гъбите са ценен продукт, който може да облекчи симптомите на алергии, които често са свързани с появата на носните полипи. Богати са на селен, който е важен антиоксидант за организма.

Чесън

Чесънът е наричан естествен антибиотик и в продължение на векове е използван за лечението на редица заболявания. Укрепва здравето на сърцето, намалява риска от появата на рак, намалява възпалителните процеси. При настинки се препоръчва консумирането на чесън. Много хора облекчават запушения нос, поставяйки скилидка чесън в ноздрите си (рисковано е!).

Ряпа

Богата е на витамин С и бета-каротин, което помага в борбата с носните полипи. Хапвайте повече от нея, добавяйки я към салатата за деня.

Коментирай