Здраве и красота

Кои храни са богати на пробиотици?

Пробиотиците – важни за здравето

30.10.2013г. / 13 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

В човешкото тяло има много различни бактерии. Когато тялото ви е в здравословен баланс, в него преобладават около 85% полезни бактерии и 15% остават за лошите такива. Но когато не се храните балансирано, на организма започват да му липсват важни вещества и равновесието се нарушава.

Токсините в тялото, приемът на медикаменти и антибиотици също могат да нарушат нормалния бактериален баланс. Приемът на пробиотици може да помогне да се възстановите и отново да се радвате на добро здраве.

Какво представляват пробиотиците и защо изискват повишено внимание?

Пробиотиците са полезни бактерии, които са подобни организми и се срещат естествено в храносмилателния тракт. Най-голяма е групата на лактобактериите като Lactobacillus acidophilus.

Различните видове пробиотици са с разнообразни ползи за здравето при синдром на раздразнените черва, диярия, а също така засилват и имунитета. Пробиотиците могат да бъдат приемани под формата на хранителна добавка или чрез храната.

Кои храни съдържат пробиотици?

Кисело мляко- обърнете внимание на приема на кисело мляко. За да си набавите полезните пробиотици от него, консумирайте натурално кисело мляко, а не такова, което е със захари, сиропи и други добавки. Не пренебрегвайте и прясното.

Чай комбуча или ферментирал чай – този чай е тайната на азиатците за добро храносмилане. Може да го откриете в биомагазините или аптечната мрежа.

Супа мисо – чудесна лека и диетична японска супа, която може да направите част от вашата диета, защото е богата на протеини и пробиотици.

Свързани статии

Соево мляко – соята също съдържа пробиотици. Може да го консумирате със закуската или да го добавяте към кафето си.

Кефир – бялата гъба, богата на пробиотици е лек за червата.

Черен шоколад – богат е на антиоксиданти и пробиотици, които ви помагат да запазите стомаха си здрав.

Маслини – любимите на много хора маслини и по-специално тези, които са в саламура са богати на пробиотици. Саламурата благоприятства развитието на някои полезни бактерии.

Според учените има някои видове пробиотици, които все още са обект на изследвания и не е съвсем ясно дали могат да бъдат използвани. За да поддържате редовен и здрав стомах, не допускайте дефицит на полезните бактерии. Най-лесния начин за набавянето им е като изядете кофичка кисело или изпиете чаша прясно мляко. Дефицитът на пробиотици не само ще влоши състоянието на червата, но може да доведе до вагинални и уринарни инфекции.

Коментирай
Здраве и красота