Здраве и красота

Светлинна терапия срещу депресията

Правете чести разходки на открито

19.11.2013г. / 13 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

С намаляването на деня и увеличаването на нощите човек започва да се чувства потиснат, уморен, апатичен. Смяната на сезоните се посреща по-трудно от дамите. Депресия и липса на мотивация са част от симптомите на състояние, наречено сезонно афективно разстройство, което е често срещано по това време на годината.

Свързани статии

Състоянието засяга хората обикновено през есенните и зимни месеци. Липсата на естествена слънчева светлина, кара тялото ви да се „затвори“. Телата на дамите имат по-дълъг и труден период на приспособяване към тези неизбежни промени.

Симптомите на сезонното афективно разстройство са сходни с тези на депресията и включват:

  • дълги часове сън
  • умора през деня
  • апетит към въглехидратни храни
  • липса на концентрация
  • наддаване на тегло
  • социално оттегляне
  • липса на желание за секс и други.

Според специалисти трябва да се обърне специално внимание на светлинната терапия и на това как тя се отразява на жените. Тя се използва в различни формати. Най-добрия вариант е през слънчевите дни да прекарвате повече време на открито. Предлагат се и различни лампи и светлинни устройства, излъчващи определена светлина.

Интензитетът на светлината излъчван от светлинните клетки е с различна продължителност и със сменяеми характеристики. Използването на такива устройства и лампи е сравнително безопасно. Въпреки това дами с повишена чувствителност към светлина е добре да се консултират предварително с лекар. Специалистите съветват всички дами, които трудно понасят сезонните промени да правят по-чести разходки в слънчевите дни, да посещават релаксиращи масажни терапии.

Коментирай