Здраве и красота

Сироп от агаве – здравословен заместител на захарта

Може да приготвяте сладкиши с него

20.12.2013г. / 11 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Агаве е зелено растение с дебели и масивни листа, които леко напомнят за листата на алое. Познати са няколкостотин вида от растението. То е родом от земите на Южна и Северна Америка, а през XVII век е пренесено и в Европа.

В центъра на розетката на листата, която расте много бавно, порастват голям брой тръбни цветове. Има няколко части на растението, които се използват в кулинарията. Това са цветовете, листата, стъблата, които се използват за направата на салата, сок, за производството на текила.

Това, което привлича вниманието към агавето е, че от него се прави сироп, който е чудесен заместител на захарта, защото е с нисък гликемичен индекс. В сравнение с него захарта е преработен подсладител и няма добри хранителни стойности.

Защо е добре да замените захарта със сироп от агаве?

Има нисък гликемичен индекс и освен за подслаждане на напитки е подходящ и при приготвянето на сладкиши.

Сокът от агаве съдържа сапонини и фруктанини. Според специалисти сапонините имат противовъзпалително и антимикробно действие и засилват имунната система. Фруктанините се грижат за здравето на дебелото черво и помагат при синдром на раздразнените черва.

Свързани статии

Богат е на инулин

Това е вид фруктан и има много ползи за здравето. Тестове показват, че инулинът може да бъде ефективен при загубата на тегло поради ниското му влияние върху нивото на кръвната захар. Има способността да създава усещане за ситост и намалява апетита. Спомага за намаляване на нивата на холестерола, намалява риска от появата на някои видове рак. Инулинът може да бъде намерен и в някои разновидности на киселото мляко. Стимулира производството на хормона GLP-1, регулирайки нивото на инсулина в кръвта.

Нектарът от агаве е естествен и здравословен заместител на подсладителите и захарта и по-сладък от тях. Този подобен на мед сок се получава от листата на растението. Той се използва като топинг на сладоледи, плодови салати, палачинки. Въпреки полезните му свойства, не бива да прекалявате с неговата консумация, за да не напълнеете. Освен това, поради високото съдържание на фруктоза може да бъде причина за отключването на заболявания като диабет и метаболитна ацидоза. Сироп от агаве може да намерите в биомагазините или по-големите хранителни вериги.

Коментирай