Здраве и красота

4 мита за холестерола – развенчани

Не само той е основният виновник за сърдечносъдовия риск

16.01.2014г. / 12 45ч.
Илияна Николова
Снимка:Sxc.hu

Снимка:Sxc.hu

За холестерола се говори и пише много. Често той е сочен за основен виновник за сърдечносъдовите заболявания и нарушенията в метаболизма. Има обаче някои твърдения, които според последните изследвания не са съвсем верни.

Затова ви показваме някои митове за холестерола, които изследователите разбиват в последните си проучвания:

Лошият холестерол е най-голямата причина за сърдечносъдов риск

Холестеролът е комбинация от няколко вида липиди – лош холестерол, добър и триглицериди. Лошият се свързва с други частици, с помощта на които образува плаки по съдовете. За да редуцирате риска от сърдечни заболявания или инсулт, вашият основен приоритет трябва да бъде намаляване нивата на лошия холестерол и триглицеридите. Добре е да спрете цигарите, да следите кръвните показатели и да балансирате храната.
Така че, не само лошият холестерол е основен виновник.

Холестеролът в храната запушва артериите

Свързани статии

Последните изследвания опровергават теориите, че холестеролът в яйцата, тлъстото месо и кашкавала вредят директно на сърцето и кръвоносните съдове. В действителност жълтъкът на яйцата е богат на омега-3 мастни киселини, които спомагат за обработката на мазнините в организма.

Физическата активност намалява нивата на холестерола

Ако нивата на триглицеридите са високи е добре заедно с другите мерки, които ще се наложи да предприемете, да започнете и да тренирате. За жените, обаче, резултатите идват малко по-бавно. Ако на мъжете им отнема около 3 месеца да понижат холестерола си, то на жените вероятно ще им трябват 6 месеца. Намаляването на холестерола ще повлияе добре на кръвното ви налягане, редуцирането на теглото и сърдечносъдовия риск.

Ако винаги сте имали нормални нива на холестерола, значи няма от какво да се притеснявате!

Но дори никога да не сте имали проблеми с нивата на холестерола, с напредване на възрастта картината може да се промени. Затова е добре периодично да следите кръвната картина, без значение дали се чувствате добре или се храните здравословно. При метаболитни смущения понякога холестеролът се покачва без видима причина за това, като например диабет тип 2, заболявания на щитовидната жлеза и др.

Коментирай
29 rate up comment 0 rate down comment
читател ( преди 10 години )
От всички писания по въпросите на здравословното хранене май трябва да си направим следния извод: не четете тия простотии, защото всяко "откритие" не след дълго бива развенчавано. Да си хапваме от това, което можем да си позволим, да се движим повече и да обичаме ближния си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар