Здраве и красота

Как да разпознаете конюнктивита?

Зачервените и сърбящи очи са сред първите симптоми

20.01.2014г. / 18 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всеки орган от човешкото тяло подсказва с определени симптоми, когато е налице някакъв здравословен проблем. Зачервяването и сърбежът са едни от най-честите признаци, които подсказват за някакъв проблем с очите. Те обикновено се дължат на дълги часове работа пред компютър или работа на изкуствена светлина. Но понякога червеното око, придружено с други симптоми може да е признак на конюнктивит.

Какво представлява конюнктивитът ?

Това е състояние на очите, при което мембранната лигавица на бялата част на окото се възпалява или е раздразнена. При наличието на конюнктивит кръвоносните съдове в окото се разширяват и стават по-големи, което прави да изглеждат очите зачервени. Често срещано неразположение при конюнктивит е секрет, който се отделя от окото, сърбеж, усещане за болка, дращене и други.

Какво го причинява ?

Конюнктивитът често се причинява от алергии, бактерии, вируси или при новородени, чиито слъзни канали са запушени. Най-често срещан е вирусният конюнктивит. Той се причинява от аденовирус, същия вирус, който причинява обикновената настинка.

Други вируси, които по-рядко причиняват конюнктивит са херпес симплекс вирус, зостер вирус, поксивирус и други. При вирусния конюнктивит секретът от окото обикновено е воднист и често засяга и двете очи.

Бактериалният конюнктивит по-често се среща при деца, отколкото при възрастни. Бактериите, които го причиняват включват стафилококи, стрептококи, гонококи и хламидии.

Бактериалният конюнктивит протича с гъст, жълтеникав, бял или зеленикав секрет от очите. Клепачите често могат да се окажат като залепнали един за друг. Бактериалният конюнктивит може да засегне само едното око, но се случва понякога и на двете.

Алергичният конюнктивит обикновено засяга и двете очи и е в следствие на дразнител, като цветен прашец, алергия към животни, алергия към гримове и други.

Как се разпространява ?

Вирусният конюнктивит е силно заразен и може да се разпространи в продължение на 10-12 дни след началото на симптомите. Най-често съпътства настинки или грипни състояния. Например след издухване на носа, ако се пипнете по очите, при контакт с болен, който има конюнктивит, при ползването на една и съща възглавница, спално бельо или кърпи с болен. Алергичния конюнктивит не е заразен.

Свързани статии

В случай, че очите ви са засегнати от този проблем и носите контактни лещи, добре е да ги махнете. В зависимост от причинителя на конюнктивита, може да се наложи да смените лещите с такива за еднократна употреба. Също така е добре да се консултирате и с лекар за това как да почистите лещите си, за да не създадат проблеми на очите отново, след като сте ги излекували.

Вирусният конюнктивит обикновено преминава от само себе си. Бактериалният конюнктивит изисква лечение с локални или системни антибиотици.

Как да разпознаете конюнктивита?

Невинаги зачервените очи са в следствие на конюнктивит. Ако има налице такъв вие ще усетите сърбеж, болка, дразнене или промяна в зрението. Окото освен зачервено може да стане и леко подуто и да започне да отделя секрет. Консултирайте се с лекар. Понякога симптомите на относително безобидния конюнктивит може да се объркат с други, много по-сериозни болести на окото.

Не предприемайте самолечение. Проблемът, лекуван по подходящ начин, ще отшуми в рамките на няколко дни. Не трябва да ползвате едни и същи гримове, едни и същи кърпи или спално бельо, за да предпазите и другите от заразяване.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 10 години )
na silnata i gore6ta liubov ne se kazva 4e ssa sarbia6ti o4ite ,,,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар