Какво е витилиго? Вероятно сте виждали хора, чиято пигментация на кожата на ръцете или лицето е променена. Това състояние, при което кожата губи части от пигментацията си се нарича витилиго. Понякога състоянието се дължи на ген, но не във всички случаи.

Има много медикаменти, които се назначават за лечение на проблема. Но както при всеки здравословен проблем, така и при витилиго е добре да се обърне внимание на храненето.

Протеини

Пациентите с витилиго трябва да приемат достатъчно количество протеини. Хубаво е да наблегнете на протеините, които може да си доставите от консумацията на зеленчуци като гъби, соеви зърна и други и да се стараете да избягвате червените меса.

Диетата трябва да е богата на антиоксиданти

Не само пациентите с витилиго, но и повечето хора пренебрегват значението на антиоксидантите когато става въпрос за здравето на кожата. Благодарение на тях се неутрализират киселинните радикали, които влияят на пигментацията на кожата.

Добре е да избягвате крушите и боровинките

Ароматните плодове не са подходящи за вас, ако страдате от витилиго. Те съдържат хидрохинони, които се считат за депигментиращи агенти. Като изключим боровинките и крушите, пациентите с витилиго трябва да консумират повече плодове. Те са богати на витамин C, който е важен за здравето на кожата. Пресните плодове трябва да бъдат добавка към храна, богата на цинк и фолиева киселина.

Храни от животински произход

Мляко, яйца, сирена, риба не са забранени, но е добре да не прекалявате с консумацията им. Хубаво е да се консултирате с диетолог, който да изготви правилния хранителен режим за вас.

Още по темата

Витамин D

Също много важен витамин за пациенти с витилиго, тъй като той помага за производството на меланоцити, които се използват от организма за повторна пигментация. Това намалява и разпространението на витилиго в други части на тялото. Не забравяйте в слънчевите дни да се излагате и на слънце.

За пациентите с витилиго е препоръчително да наблегнат на храни на растителна основа, включвайки много плодове, зеленчуци, които ще заредят тялото ви с важни витамини и минерали.

Избягвайте храните съдържащи глутен

В много случаи е доказано, че диетата, в която не се съдържат храни богати на глутен се отразява благоприятно при витилиго. И не на последно място, ако финансовите възможности ви позволяват, консумирайте повече плодове, зеленчуци и храни с биологично чист произход.