Здраве и красота

6 причини да консумирате по-често яйца

Помагат да отслабнете

12.02.2014г. / 08 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Яйцата са здравословна храна, богата на важни витамини и минерали. Те съдържат калий, желязо, цинк, витамин E, витамин D и фолиева киселина. В едно яйце има около 6,29 грама протеин и 78 калории. За да бъдете в добра форма и здраве, консумирайте по-често яйца и по възможност добре сварени, вместо пържени. Въпреки ползите за здравето не прекалявайте с консумацията им. Ето няколко добри причини, които ще ги направят вашата любима храна.

Важни са за здравето на очите

Яйцата са богати на каротеноиди като лутеин и зеаксантин, които предпазват макулата от дегенерация – състояние, при което се наблюдава нарушение на централното зрение. Ето защо редовната консумация на яйца е изключително важна за здравето на очите.

Важни са за здравето и красотата на ноктите

Варените яйца съдържат големи количества сяра, която е важна не само за здравето, красотата и младостта на кожата и косата, но и за здравината на ноктите. От друга страна яйцата са богати на витамин D, който заедно с някои минерали и антиоксиданти осигурява по-добър растеж на ноктите ви.

Важни за добрата функция на мозъка

Има редица храни, които благоприятстват дейността на мозъка. Сварените яйца са също в списъка на полезните за това храни. Те са богати на холин, съединение, което е важно за функцията и здравето на мозъка. Редовната консумация на яйца ще достави достатъчно количество холин на мозъка, което може да предотврати болестта на Алцхаймер.

Свързани статии

Помагат да отслабнете

Варените яйца са чудесна храна за вашата здравословна диета. Те са богати на протеини и имат малко калории, което ги прави идеални при диета за загуба на тегло.

Важни са за здравината на костите

Яйцата са богати на важния витамин D. Когато консумирате яйца, вие улеснявате усвояването на калция и регулирането на нивата му в кръвта. Това е важен процес, в който костите получават необходимото, за да бъдат здрави.

Според едно проучване консумирането на варени яйца може да предотврати образуването на кръвни съсиреци. Важни са и за здравето на сърцето и намаляват риска от инсулт.

Важни са за здравето на женските гърди

Според учени, жените, които консумират не по-малко от шест яйца на седмица могат да намалят риска от появата на рак на гърдата. Редовната консумация на яйца може да намали риска от коварната болест с до 44%.

Коментирай