Здраве и красота

Гъбите – супер полезни за здравето

Всички видове гъби са богати на разнообразни хранителни вещества и са с ниско съдържание на калории

01.03.2014г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Макар че гъбите често биват причислявани към зеленчуците, те имат много хранителни свойства, близки до тези на месото. Богати са на протеини и съдържат фибри, подобно на бобовите растения и зърнените храни.

Хранителните им свойства и предимства са незаменими и полезни. Всички видове гъби са богати на разнообразни хранителни вещества и са с ниско съдържание на калории. Ето някои от най-значимите ползи за здравето от консумацията на гъби.

Добър източник на витамин D

Подобно на хората, гъбите също произвеждат витамин D на слънчева светлина. Това ги прави изключение от растителния свят, тъй като останалите растения не могат да произвеждат сами витамин D чрез слънчевите лъчи. Приемането на витамин D чрез гъбите е почти същото като да се взимат изкуствени добавки.

Укрепват имунната система

Гъбите стимулират имунната защита на организма чрез увеличаване производството на протеини и антивирусни средства, освободени от клетките на имунната система. Гъбите спомагат за узряването на дендритните клетки в костния мозък, които подобряват имунитета.

Свързани статии

Източник на антиоксиданти

Гъбите са прекрасен природен източник на важните антиоксиданти, борещи се със свободните радикали. Богати са на селен, който предпазва от развитие на хронични заболявания и облекчава състоянието при налични такива. Особено заболявания на щитовидната жлеза.

Помагат при отслабване

Когато се мъчите да свалите килограми, гъбите са много подходящи, защото съдържат малко калории. Хората, които включват гъби в диетата си за отслабване, имат по-голяма успеваемост в редуцирането на теглото.

Противораково действие

Гъбите съдържат множество съставки, които се борят успешно с раковите клетки. Едно проучване констатира, че редовното консумиране на порция гъби ежедневно намалява значително риска от развитие на някои видове рак, например на млечната жлеза или простатата.

Коментирай