Здраве и красота

Как да се справите с мазолите?

Използвайте гел от алое

19.02.2014г. / 13 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Мазолите са болезнен проблем, който се появява най-често при носенето на нови обувки, при тренирането с тежести в спортната зала и т. н. Тяхната поява предизвиква болка и дискомфорт. Има няколко начина, които могат да помогнат да се справите с тях и кожата да заздравее бързо.

Лепенка

Мехурите на мазолите не бива да бъдат стегнато покрити с превръзка или лепенка. Кожата се нуждае от въздух. Въпреки това се предлагат антисептични лепенки, които прилягат добре върху засегнатото място. Антисептичните съставки в медицинската лепенка могат да убият бактериите в течността, която се събира в мехура на мазола.

Използвайте паста за зъби

Тя се използва не само за туширане на херпеси, но и помага при акне и мазоли. Пастата за зъби има изсушаващо действие. Нанасяйте пастата само върху мехура на мазола преди да се е спукал. Ако почувствате дразнение, веднага я отмийте.

Друга алтернатива, която може да помогне е директното нанасяне на антисептични мехлеми върху мазола. Ако сте забелязали, в мазолите винаги се образува течност. Тя съвсем не е безобидна, а място, в което могат да се развият бактерии. За да намалите риска от развитието на по-нататъшни инфекции, намажете мазола с антибактериален крем.

Преди да го нанесете не забравяйте да почистите мястото със спирт, риванол или кислородна вода. Ако видите, че мазолът не минава и балончето с течност не се спуква, добре е вие да ускорите този процес.

Течността често от бистра се превръща в гнойна, пълна с бактерии, което води след себе си множество инфекции и прави оздравителния процес по-бавен. Ще ви трябва стерилна игла или ако не разполагате с такава, опитайте леко да стиснете мехура.

Свързани статии

Често мазолите се образуват около нокти, по пръстите на ръцете. На места, които имат често триене, миене. Затова е добре мехурът да бъде спукан. След като течността изтече, отново почистете мястото и нанесете антибактериален мехлем или антибиотик на прах.

Използвайте гел от алое вера

Освен, че алое вера има овлажняващо действие, има и противовъзпалителни и антибактериални свойства. След като се е образувал мазол, намажете го няколко пъти с гел от алое. Това трябва бързо да излекува проблема.

Използвайте оцет

Оцетът също може да помогне за намаляване на възпалението, тъй като той има и противогъбично действие. Потопете памучен тампон в малко оцет и нанесете върху мазола (само ако мехурът не е спукан).

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Anichka ( преди 10 години )
При мен дори сандалите правят мазоли....:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Pochti niama novi obuvki, koito da ne praviat mazoli, ta tezi saveti sa dosta polezni. Dano pomagat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар