Здраве и красота

Какво трябва да знаем за фибрите?

Как да улесним абсорбирането им от организма?

24.02.2014г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Изследванията са доказали, че фибрите са полезни за здравето, помагат за отслабване, но същевременно създават усещане за дълготрайна ситост. Но съществуват някои особености на фибрите, които е добре да знаем, за да направим усвояемостта им още по-ефективна, следователно и диетата ни.

Не приемаме достатъчно фибри

Това вероятно може да е една от причините защо диетата ни не действа. Диетолозите препоръчват средната доза за прием на фибри да бъде около 25 грама. Повечето хора приемат по около 15 на ден. Наблегнете на зърнените закуски сутрин, които да ви дадат силен тласък и енергиен заряд.

Водата е необходима


Водата е ключова съставка при приемането на фибри, за да могат да се абсорбират по-качествено от организма. Водата също спомага за свеждане на дискомфорта до минимум при онези, при които е възможно той да възникне.

Всъщност фибрите не могат да действат без наличието на вода. Съществуват два вида фибри – водноразтворими и неразтворими. Добри източници на фибри са боб, грах, леща, овесени ядки, семена, ябълки и ягоди.

Неразтворими фибри се съдържат в ориза, пълнозърнестите храни, морковите, целината, зеления боб, тъмнозелените листни зеленчуци и стафидите.

Сокът не е същото като плода!

Много хора си мислят, че изпиването на чаша прясно изцеден сок доставя същото количество витамини и минерали, колкото и плодът. Това не е съвсем така, защото полезни вещества има и в останалата част от плодовете и зеленчуците. Фибрите се съдържат в обвивките и ципестите части на плодовете, затова не изхвърляйте ядливите им кожи.

Стремете се към поне 5 грама фибри на ядене, или повече!

За да балансирате работата на организма си и да избегнете рязкото му натоварване с по-трудно преработваема храна, разпределяйте храненията си така, че да поемате фибрите на равни количества през деня. Така хем ще подобрите перисталтиката и метаболизма си, хем ще сте заредени с енергия през целия ден.

Коментирай