Известно е, че някои от медикаментите за лечение на диабет повишават риска от сърдечносъдови инциденти. Такива са например препаратите от групата на сулфанилурейните медикаменти, масово предписвани у нас.

Как да се постигне добър контрол на диабета без рискове за сърцето?

Науката вече има отговор на този въпрос. Голямо международно проучване сред пациенти с диабет доказа, че съществува терапевтичен подход, който отговаря на изискването на Комисията по храните и лекарствата в САЩ за сърдечносъдова безопасност на антидиабетните медикаменти.

Този подход постига ефективно понижаване на кръвната захар, но не води до увеличена опасност от инфаркт, инсулт и сърдечносъдова смърт. Това е особено важно за диабетиците с повишен сърдечносъдов риск – хора, които освен от диабет, страдат и от исхемична болест на сърцето, хипертония, повишен холестерол, наднормено тегло или са преживели инфаркт или инсулт.

Още по темата

Едно от предимствата на новите терапевтични подходи е преодоляването на опасността от хипогликемия – рязко спадане на кръвната захар, което се случва при традиционното лечение.

Хипогликемията носи риск от инфаркт, инсулт, аритмии и други животозастрашаващи състояния. Препоръчително е медикаменти за лечение на диабет, които причиняват хипогликемии да се избягват, особено при пациенти с диабет и сърдечни заболявания. Новите терапевтични възможности са добра алтернатива при тези пациенти.