Здраве и красота

Лечение на диабет, щадящо сърцето

24.02.2014г. / 15 00ч.
Аз жената
Лечение на диабет, щадящо сърцето

Известно е, че някои от медикаментите за лечение на диабет повишават риска от сърдечносъдови инциденти. Такива са например препаратите от групата на сулфанилурейните медикаменти, масово предписвани у нас.

Как да се постигне добър контрол на диабета без рискове за сърцето?

Науката вече има отговор на този въпрос. Голямо международно проучване сред пациенти с диабет доказа, че съществува терапевтичен подход, който отговаря на изискването на Комисията по храните и лекарствата в САЩ за сърдечносъдова безопасност на антидиабетните медикаменти.

Този подход постига ефективно понижаване на кръвната захар, но не води до увеличена опасност от инфаркт, инсулт и сърдечносъдова смърт. Това е особено важно за диабетиците с повишен сърдечносъдов риск – хора, които освен от диабет, страдат и от исхемична болест на сърцето, хипертония, повишен холестерол, наднормено тегло или са преживели инфаркт или инсулт.

Свързани статии

Едно от предимствата на новите терапевтични подходи е преодоляването на опасността от хипогликемия – рязко спадане на кръвната захар, което се случва при традиционното лечение.

Хипогликемията носи риск от инфаркт, инсулт, аритмии и други животозастрашаващи състояния. Препоръчително е медикаменти за лечение на диабет, които причиняват хипогликемии да се избягват, особено при пациенти с диабет и сърдечни заболявания. Новите терапевтични възможности са добра алтернатива при тези пациенти.