Здраве и красота

Как да стимулирате овулацията?

Консумирайте храни, богати на селен

28.02.2014г. / 15 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

При много жени, които правят опити да имат бебе и те са неуспешни, причината е нередовната овулация. Когато овулацията е нередовна в следствие на стрес, нередовно хранене, здравословни проблеми и т. н. шансът за зачеване се намалява.

За да стимулирате по естествен начин този важен процес е много важно да обърнете внимание на храненето. Има храни, които стимулират овулацията. Те са богати на хранителни вещества, които са необходими за различни аспекти на здравето на яйчниците. Консумирайте по-често от тях не само за да стимулирате отделянето на яйцеклетки, но и те да бъдат с добро качество.

Орехи

Ореховите ядки са богати на витамин Е, Омега-3 и омега-6 мастни киселини. Съдържат и важния за здравето селен, който помага за предпазването на зрелите яйцеклетки в яйчниците от вредното влияние на свободните радикали.

Банани

Направете бананите част от вашата здравословна закуска или ги приемайте между храненията. Те са изключително богати на витамин В6, който е необходим за производството на хормони регулиращи овулацията. Консумацията на банани по естествен начин може да помогне за регулирането на месечния ви цикъл.

Бадеми

Нискокалорични, подходящи за хапване по всяко време, те също като орехите са богати на витамин Е, който е важен за защитата на ДНК.

Нар

Нарът е плод, който се смята за мощен афродизиак, полезен е за мъжкото и женско здраве. Изключително богат на желязо. Дефицитът на желязо може да доведе до нередовно овулиране или отделените яйцеклетки да не бъдат подходящи за оплождане. Освен нар не пропускайте да хапвате сушени кайсии, както и спанак.

Свързани статии

Миди и морски дарове

Ако сте любители на мидите и другите морски дарове, консумирайте по-често от тях. Те не само са мощен афродизиак, но и са богати на витамин В12. Той е важен за задържането на вече оплодената яйцеклетка по стените на матката.

Аспержи

Това са зеленчуци, които не присъстват често на трапезата ни, но са много полезни. Те са богати на фолиева киселина, която е важна да се приема не само от деня на зачеването, но и преди това. Ако в тялото ви има дефицит на фолиева киселина, това може да доведе до липса на овулация.

Яйца

Здравословна, лека и полезна храна, която дава нужния на организма витамин D. Не бива да се допуска дефицит и на този важен витамин, защото това може да повиши риска от появата на синдром на поликистозните яйчници. Хапвайте поне три пъти седмично яйца, за да насърчите овулацията.

Коментирай