Здраве и красота

Въздушна йога – новата любима активност на жените

Подобрява гъвкавостта и баланса на тялото

19.03.2014г. / 14 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: facebook

Снимка: facebook

Какво мислите, че правят тези хора? Не, това не е част от циркова трупа, а група хора, практикуващи въздушна йога. Въздушната йога е известна още като антигравитационна йога, съчетаваща стари традиции със специален хамак, използван за постигане на класическите пози. Антигравитационната йога е нов вид тренировка, изобретена от Кристофър Харисън – бивша гимнастичка и хореограф.

Тя включва изпълнението на серия от упражнения, вдъхновени от йога и въздушна акробатика. Изглежда опасна за практикуващите, защото много хора мислят, че биха могли да се наранят. Хамаците за този вид йога са разположени само на няколко сантиметра от земята. Защо с хамак? Целта на парчето плат, провесено от тавана на спортната зала е частично или изцяло да поддържа телесното тегло когато правите асаните.

Какви са ползите от практикуването на въздушна йога?

Практикувайки тази йога вие получавате всички предимства, които може да получите в традиционен клас по йога. Въздушната йога ще подобри вашата гъвкавост, баланс и ще помогне да укрепите мускулите на тялото. Въздушната йога комбинира и някои движения от пилатес, танци и гимнастика. Всичко това прави тренировката разнообразна и приятна. Може да помогне да облекчите и болките в гърба, без да натоварва прешлените или гръбначния стълб.

Свързани статии

Ако сте от тези, които са посещавали часове по класическа йога, във въздушната йога ще откриете много класически пози, но също и много нови. Въздушната йога предлага различни занимания в зависимост от физическата подготовка на желаещите да практикуват, което я прави подходяща активност и за начинаещи.

Поради естеството на движенията антигравитационната йога не се препоръчва за жени, които са бременни или хора преминали операция, страдащи от световъртеж, имат операция на очите и други. В тези случаи е добре да се консултирате с лекар.

Дори и никога да не сте практикували йога, още след първия час упражнения с хамак ще останете приятно изненадани от себе си и възможностите си. Въздушната йога ще ви помогне да подобрите кръвообращението, да намалите стреса и подобрите настроението си.

Коментирай