Здраве и красота

Солариумите причиняват повече рак от тютюнопушенето?

Този вид красота носи много рискове за здравето

26.03.2014г. / 15 15ч.
Илияна Николова
Снимки: Stock Xchng

Снимки: Stock Xchng

Наближава лятото и много жени ще се втурнат към соларните студия, за да се сдобият с приятен лек загар като подготовка за слънчевия сезон. Нека отбележим, обаче, че според последните проучвания ракът на кожата, причинен от солариумите, е няколко пъти по-често срещан в сравнение с рака на белия дроб.

Обвиняваме тютюнопушенето за драстичния скок в броя заболели от рак на белия дроб, а пропускаме статистиката, сочеща вредите от соларните облъчвания. Според изследователите, в САЩ около 450 000 случаи на рак на кожата годишно се дължат на добиването на тен на закрито. За сравнение отново там случаите на заболели от рак на белите дробове вследствие тютюнопушене са приблизително 360 000.

Свързани статии

35% от възрастните и 19% от децата и подрастващите са изложени на риск от прекомерното излагане на соларното облъчване.

Изследователите смятат, че тази статистика се дължи на това, че хората вече са дълбоко наясно с вредите от пушенето и се стремят към спиране на този вреден навик. Докато вредите от солариумите все още не са така широко осъзнати.

Родителите трябва да знаят, че добиването на тен в изкуствени условия носи изключителни рискове за здравето на децата и подрастващите и своевременно да наложат контрол върху посещенията в соларните студия.

Прекомерното излагане на слънчевите лъчи без защитни мерки е вредно за кожата и много опасно за здравето, но излагането на изкуствени соларни лъчи е доказано канцерогенно и употребата на този метод за добиване на тен трябва да бъде добре обмислен, преди да бъде предприет.

Коментирай