Здраве и красота

5 билки, които помагат при стрес

Лавандула спомага и за балансиране на хормоните

10.04.2014г. / 14 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: freeimages.com

Снимка: freeimages.com

Казват, че стресът е в основата на почти всички заболявания. Забързаното ежедневие, битовите проблеми и тези от служебен характер ни правят по-напрегнати, стресирани. Често тревожността, която съпътства деня ни пречи да бъдем на 100% функционални.

Благодарение на билките можем да намалим този стрес и да поддържаме добро здраве. Освен мента и лайка, има още няколко полезни растения, на които може да се доверите в борбата със стреса.

Корен от женско биле

Коренът от женско биле е една естествена алтернатива, контролираща нивата на хормона на стреса кортизол. Когато консумирате чай от тази билка, организмът ви се справя по-лесно в стресови ситуации. Освен това коренът от женско биле спомага за нормализиране нивата на кръвната захар, както и регулира функциите на надбъбречните жлези.

Пасифлора

Пасифлората се приема за билка, която има успокояващо действие. Тя е идеалната късна напитка за тези от вас, които имат проблеми със съня. Пасифлора помага и при тревожност, безсъние и нервност.

Лавандула

Една от най-добрите билки с широко приложение. Лавандулата спомага за намаляване на раздразнителността, спомага да релаксирате след дългия работен ден и ви осигурява спокоен сън. Тя е и мощен антибактериален агент, който укрепва защитните сили на имунната система и балансира хормоните.

Лавандулата може да приемате както под формата на чай, така и да добавяте към ваната или ароматната си лампа по няколко капки етерично масло от лавандула.

Кава кава

Билката с интересното име кава кава расте в района на Южния Пасифик. Тя спомага за отпускането на мускулите и е мощен аналгетик (потиска болката). Горещо се препоръчва при лечението на депресия, тревожност както и за намаляване неразположенията по време на менопауза.

Свързани статии

Жълт кантарион

Жълтият кантарион се използва като лекарство при психични проблеми в продължение на векове. За да намалите тревожността и безсънието може да я комбинирате с валериан.

Снимка: freeimages.com

Коментирай