Здраве и красота

Как да стимулирате имунната система?

Консумирайте храни, богати на бета-каротин

10.06.2014г. / 12 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

За да бъдете в добро здраве трябва имунната ви система да бъде стабилна. По време на настинки, в следствие на стрес, месечен цикъл при жените, заболявания и други нейните защитни сили отслабват.

Спортът, релаксиращите терапии и полезните храни могат да помогнат да я поддържате винаги силна. Запишете тези съвети и ги следвайте за добро здраве.

Зеленчуци

Консумирайте ярко оцветени зеленчуци. Зелените, оранжевите, червените и жълти зеленчуци са богати на каротеноиди като бета-каротин. Това са антиоксиданти, които помагат на имунната система да се поддържа във форма.

Ядки

Ядките са богати на антиоксиданти и витамини, както и на цинк. Редовната консумация на бадеми, орехи, кашу, шам фъстък и други може да намали риска от проявата на хронично заболяване, както и на други видове инфекции.

Ехинацея

Чудесна билка, която може да приемате под формата на топла напитка. Ехинацеята стимулира имунната система, подпомага увеличаването на други имунни съединения.

Плодове

Плодовете изобилстват от важния за имунната система Витамин C. За него се смята, че може да предотврати много видове увреждания, а също така и стимулира имунната система. По-тъмните плодове съдържат големи количества биофлавоноиди, които могат да действат като антиоксиданти, атакуващи свободните радикали.

Риба

Рибите са чудесен източник на омега – 3 мастни киселини. Консумирайте по-често мазни риби като риба тон, скумрия и сьомга. Рибата е богата и на цинк, който нашите тела няма как да синтезират, затова трябва да си го набавим чрез храната. Цинкът прави клетките по-здрави, а също така укрепва и имунната система.

Андрографис (калмег, andrographis)

Приеман под формата на чай или хранителна добавка, намалява тежестта и продължителността на настинка. Помага за предотвратяване на инфекции на горните дихателни пътища и засилва имунитета, спирайки размножаването на вируса.

Чесън

Чесънът се бори с инфекции и бактерии. Има антивирусни и антибактериални свойства. Ароматният зеленчук подпомага белите кръвни клетки. Богат е на антиоксиданти и тъй като можем да го консумираме целогодишно, добре е по-често да го слагаме на трапезата си.

Кисело мляко

Тялото на всеки от нас се нуждае от полезни бактерии, които може да си набавим с консумацията на кисело мляко. Добрите и полезни бактерии в млякото ни помагат да поддържаме една здрава имунна система и да сме устойчиви на вируси и настинки.

Свързани статии

Американски женшен

Коренът от американски женшен от векове е използван за здраве, тонус, за предотвратяване на инфекции на горните дихателни пътища. В традиционната китайска медицина, тонизиращи билки като женшен се приемат за укрепване на имунитета.

Гъби

Ако искате организмът ви да е устойчив на вируси и болести, трябва да консумирате храни, които подпомагат производството и активността на белите кръвни клетки. Гъбите са подходяща храна, затова хапвайте по-често от тях.

Сладки картофи

Сладките картофи съдържат големи количества на витамин A. Този витамин е важен за здравето и красотата на кожата. Сладките картофи са богати и на фолиева киселина, витамин С, калий и много други полезни вещества, необходими за доброто здраве.

снимки: freeimages

Коментирай