Колко би било приятно да можехме да си подремваме от време на време следобед, когато ни се прииска да си починем. Не само, че е приятно, но е и полезно. Сладките дремки, макар и кратки имат своите многобройни ползи за здравето и организма. Ще споделим най-важните с вас.

Повечето деца се нуждаят от следобедна дрямка, за да „заредят“ отново батериите след изтощителните игри. Оказва се обаче, че и при възрастните дрямката има своята благотворна полза.

Дремките помагат за подобряване на бдителността

Изследвания, проведени от специалисти в НАСА, включващи военни пилоти и астронавти, открили, че 40-минутна дрямка подобрява производителността с до 34%, а бдителността – със 100%. Неслучайно за шофьорите, които шофират през нощта, се препоръчва малка дрямка веднага, щом усетят нужда.

В някои европейски държави дори следобедната дрямка е регламентирана, хората имат право да дремнат за около час, за да възстановят силите си. В Испания и Гърция дори магазините и заведенията затварят врати през обедните часове.

Дремките намаляват умората

Доказано е, че следобедните дремки намаляват нивата на умора и увеличават бодростта ви през деня, както и производителността, като следствие от усещането за тонизиране . Едно проучване през 2009 година, проведено върху хора, отговарящи за въздушния контрол на военните летища в САЩ, работещи нощни смени, показва, че 40-минутна дрямка значително подобрява тяхната работоспособност.

Дремките подобряват настроението

Това може да се каже както за децата, така и за възрастните. Навременната дрямка следобед прави чудеса. Тя има значение и за добрия сън през нощта.

Още по темата

Дремките подобряват паметта

Мозъкът има свойството да успява да си отпочине за кратко. Сякаш превключва на бързо зареждане на батериите. Добрата дрямка повишава интелекта и способността на мозъка да оперира с информацията. Усъвършенства се и способността за вземане на бързи решения.

Поради всички тези причини, фирми из целия свят, започват да обръщат все по-сериозно внимание на ефективната почивка на техните служители, защото това неминуемо ще се отрази благотворно и на развитието на фирмата.

Google, например, разработват специално проектирани енергийни стаи, които позволяват на служителите да блокират светлината и звука, за да могат да дремнат за един час. Излишно е да обясняваме какъв е резултатът. Неслучайно Google е едно от най-добрите места за работа в целия свят.

Доспа ли ви се?