Здраве и красота

Защо дремките са полезни?

Подобряват бдителността

09.06.2014г. / 14 16ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Колко би било приятно да можехме да си подремваме от време на време следобед, когато ни се прииска да си починем. Не само, че е приятно, но е и полезно. Сладките дремки, макар и кратки имат своите многобройни ползи за здравето и организма. Ще споделим най-важните с вас.

Повечето деца се нуждаят от следобедна дрямка, за да „заредят“ отново батериите след изтощителните игри. Оказва се обаче, че и при възрастните дрямката има своята благотворна полза.

Дремките помагат за подобряване на бдителността

Изследвания, проведени от специалисти в НАСА, включващи военни пилоти и астронавти, открили, че 40-минутна дрямка подобрява производителността с до 34%, а бдителността – със 100%. Неслучайно за шофьорите, които шофират през нощта, се препоръчва малка дрямка веднага, щом усетят нужда.

В някои европейски държави дори следобедната дрямка е регламентирана, хората имат право да дремнат за около час, за да възстановят силите си. В Испания и Гърция дори магазините и заведенията затварят врати през обедните часове.

Дремките намаляват умората

Доказано е, че следобедните дремки намаляват нивата на умора и увеличават бодростта ви през деня, както и производителността, като следствие от усещането за тонизиране . Едно проучване през 2009 година, проведено върху хора, отговарящи за въздушния контрол на военните летища в САЩ, работещи нощни смени, показва, че 40-минутна дрямка значително подобрява тяхната работоспособност.

Дремките подобряват настроението

Това може да се каже както за децата, така и за възрастните. Навременната дрямка следобед прави чудеса. Тя има значение и за добрия сън през нощта.

Свързани статии

Дремките подобряват паметта

Мозъкът има свойството да успява да си отпочине за кратко. Сякаш превключва на бързо зареждане на батериите. Добрата дрямка повишава интелекта и способността на мозъка да оперира с информацията. Усъвършенства се и способността за вземане на бързи решения.

Поради всички тези причини, фирми из целия свят, започват да обръщат все по-сериозно внимание на ефективната почивка на техните служители, защото това неминуемо ще се отрази благотворно и на развитието на фирмата.

Google, например, разработват специално проектирани енергийни стаи, които позволяват на служителите да блокират светлината и звука, за да могат да дремнат за един час. Излишно е да обясняваме какъв е резултатът. Неслучайно Google е едно от най-добрите места за работа в целия свят.

Доспа ли ви се?

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Сега ако успеете да убедите шефа... Иначе с най-голямо удоволствие, ама няма как да стане през седмицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар