Здраве и красота

Храни, които имитират ефектите на естрогена

Ядките изобилстват от фитоестрогени, наричани лигнани

14.06.2014г. / 08 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Естрогенът е женски полов хормон, отговорен за женската плодовитост. Той допринася и за образуването и здравината на костната система. С напредване на възрастта неговите количества в организма намаляват.

Някои храни съдържат фитоестроген – вещество, за което се смята, че е аналог на женския хормон естроген.

Фитоестрогените приемани чрез храната могат да имитират ефектите на естрогена и могат да помогнат за намаляване на риска от развитието на рак и остеопороза, както и да намалят неразположенията по време на менопауза. Вижте кои са.

Соеви храни

Соевите храни съдържат високи количества фитоестрогени. Фитоестрогените са известни още като изофлавони. Както при много други изследвания свързани със здравето, така и при това с изучаването на изофлавоните, мнението на специалистите е противоречиво.

Но според учени от The Center for Bioenvironmental и тестовете, които са направили при честата консумация на соя може да бъде една естествена защита срещу развитието на различни видове рак, като рак на яйчниците, рак на гърдата и дори рак на простатата.

Според учените веществата в соята имат способността и да намаляват растежа на тумора. Соеви храни, които имитират женския хормон са сирене тофу, соеви ядки, соя и соево мляко.

Ядки и някои видове семена

Полезните за здравето ядки и някои видове семена, също осигуряват вещества, които действат като женски хормони. Ядките изобилстват от фитоестрогени, наричани лигнани. Лигнаните имат естрогенно и антиестрогенно действие.

Това означава, че могат да действат като естроген или да блокират свързването на естрогена с клетките. Лигнаните имат антиоксидантно действие и подобряват хормоналния баланс.

Свързани статии

Редовната им консумация чрез прием на ядки и семена намалява риска от рак на ендометриума. Препоръчва се жени в пременопауза и настъпила менопауза да консумират повече от ленено семе, сусам, слънчогледови семки, бадеми и кестени.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни също съдържат големи количества вещества, които действат като естроген. Такива храни са пшеница, ечемик, овес и ръж. Увеличете приема на фитоестрогени и лигнани, като изберете пълнозърнест хляб и други пълнозърнести храни.

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците също съдържат големи количества от вещества подобни на женски полови хормони. От плодовете това са сини сливи, праскови, ягоди, малини, диня. измежду зеленчуците съдържащи големи количества фитоестрогени и лигнани са броколите, зелен фасул, зеле, тиква и други.

Снимка: photl

Коментирай
Здраве и красота