Здраве и красота

Слънцезащитна козметика според типа кожа

Защитете сухата кожа с масло от кокос

02.07.2014г. / 16 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Ако искате да се радвате на здрава и красива кожа, трябва да полагате за нея ежедневни грижи, в които се включва и нанасянето на козметика със слънцезащитен фактор SPF. Специалистите препоръчват такава да нанасяме през цялата година на лицето, а в летните месеци и на кожата на тялото.

Слънцезащитният фактор е важен не само за намаляване риска от развитието на рак на кожата, но и също така намалява фотоувреждането, което причинява признаци на стареене.

За да изберете подходящата за вас козметика, трябва да се съобразите с типа кожа. Всеки тип кожа има специални нужди, затова и козметиката трябва да е съобразена с тях.

За кожи склонни към образуването на акне, податливи на алергии, розацея, мазни кожи

Тези проблемни кожи се нуждаят от специални грижи и през летните месеци. Трябва да се избягват слънцезащитни продукти, които съдържат парабени, аромати, алкохол, оксибензон.

Кожите склонни към образуването на акне задължително трябва да бъдат защитени от слънцето с подходяща козметика, тъй като лечебната козметика за акне може да направи кожата по-чувствителна към слънчевите лъчи.

Подходяща е тази формула, която не съдържа масла, не омазнява кожата и не запушва порите. Козметиката е лека и често може да бъде използвана като основа за грим, преди поставянето на пудрата или фон дьо тена.

Минимум защита, която може да осигурите на кожата си е, като нанесете продукт със слънцезащитен фактор 30.

За суха кожа

Сухата кожа се нуждае от подхранване и постоянна хидратация през лятото. Избягвайте продуктите с алкохол и изберете такива, които са обогатени с хиалуронова киселина, масло от ший, масло от шеа, кокосово масло, минерали и алое вера.

Текстурата на слънцезащитната козметика трябва да е лека, бързо да се абсорбира, затова може да изберете и спрей за защита срещу слънчевите лъчи.

За нормална към комбинирана кожа

Ако се притеснявате от омазняването на Т-зоната на лицето, изберете слънцезащитен крем за мазна кожа. В останалите случаи нанасяйте козметика за нормална кожа като текстурата може да бъде крем или спрей. За нормална кожа има широк спектър от продукти, между които може да избирате.

Свързани статии

Хубаво е да закупите два продукта с SPF. Единият да бъде само за тяло, а другият за грижа за лицето. Защитният фактор трябва да бъде минимум 15, когато не сте на плаж, а когато събирате слънчев загар минимум 30 SPF.

Нанасяйте по няколко пъти на ден от слънцезащитната козметика, дори когато сте на сянка под чадъра. Ако предпочитате биокозметика и ще заложите на такава, за летния сезон от нея трябва да нанасяте два пъти по-често от обикновените SPF продукти.

Не забравяйте след плаж да се погрижите за кожата със специални продукти, предназначени за грижа след излагане под слънчевите лъчи. Те хидратират кожата, успокояват я и запазват слънчевия загар.

Коментирай