Здраве и красота

Изненадващи причини да откажете глутена

Глутенът може да е причина за появата на акне

08.07.2014г. / 13 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Глутенът е протеин, който се съдържа само в растенията като ечемик, ръж, овес и пшеница. Почти всички хлябове, закуски, тестени изделия, дори колбаси съдържат този протеин.

Вероятно не знаете, но доста хора имат непоносимост към глутен. Консумиращите продукти със глутен рядко обръщат внимание на някои от основните подсказващи симптоми за глутенова непоносимост.

Те не бива да се неглижират, защото този протеин може сериозно да навреди на здравето. Споделяме три причини, които ще ви накарат да намалите неговата консумация.

Когато вие проявявате чувствителност към глутен, вашата имунна система изпраща антитела, които атакуват възпалителните глутен частици. Антителата, които атакуват глиадина – гликопротеин съдържащ се в глутена, често погрешно атакуват някои органи и системи в организма.

Това могат да бъдат кожата, щитовидната жлеза, мозъкът. Този процес се нарича молекулярна мимикрия. Глутенът е причина тялото ви да се атакува на няколко фронта. Непоносимостта към него се установява по-трудно.

Важно е, когато страдате от автоимунно заболяване да се изследвате за непоносимост към този протеин. От друга страна, специалистите съветват тези хора, които имат доказана непоносимост, да си направят скрининг за автоимунни заболявания.

Консумацията на глутен може да навреди на кожата ви. Възпалението, което възниква във вашия организъм при консумацията на глутен съдържащи храни, може да се отрази и на най-големия орган – кожата.

Акнето например е сериозен кожен проблем, който най-често възниква в следствие на хормонални колебания. Когато приемате глутен чрез храната, вашето тяло реагира на постоянното дразнене, което е причина за повишените нива на хормона кортизол.

Неговите високи нива могат да доведат не само до покачване на телесното тегло и влошаване на качеството на живот, но и до появата на акне. Здравето на червата е от съществено значение за здравето на мозъка.

Това е така, защото 90% от серотонина (който е ключов невротрансмитер, отговорен за регулиране на настроението) се синтезира в червата ни. Недостигът на серотонин причинява депресия и безпокойство.

Свързани статии

Глутенът инхибира храносмилането и остават неусвоени хранителни частици, които се задържат в червата ни. Те служат за храна на бактерии и дрожди. Когато дрождите растат твърде много, те създават слой, потискащ производството на невротрансмитери като серотонин.

Бактериите произвеждат химикали имитиращи нашите невротрансмитери, които достигат от червата до мозъка. Това причинява дисбаланс в настроението, като раздразнителност, депресия, тревожност.

Най-добрият начин да проверите дали страдате от непоносимост към глутена е като се откажете от него за 2-3 седмици, а след това го въведете отново в менюто си. Сами ще направите разликата, което ще бъде ваш ориентир и добра причина да обърнете внимание на хранителните си навици.

Снимка: Photl

Коментирай