Здраве и красота

За какво помага тулси?

Що за чудна билка!

13.07.2014г. / 17 13ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Тулси, известна още като райски босилек, е изключително полезна билка, широко употребявана в индийските домакинства. Вече се среща и в България.

Тулси има много полезни действия за здравето на човека. За направата на здравословни отвари се използват както листата, така и корените на райската билка. За какво помага тя?

Полезна е срещу треска

Тулси облекчава симптомите на грип и настинка, тъй като е силно бактерицидно средство. Освен това е силна билка срещу гъбичните бактерии, има антибактериални и антибиотични свойства. Понижава температурата и облекчава кашлицата.

Бори диабета

Листата от тулси са пълни с етерични масла и антиоксиданти, които облекчават усвояването на глюкозата в кръвта и позволяват на панкреаса да функционира правилно. Освен това инсулиновата толерантност на клетките се подобрява.

Предпазва сърцето

Споменахме, че тулси е много богата на антиоксиданти, а те играят важна роля и за здравето на сърцето. Отварата от тулси бори високото кръвно налягане и понижава нивата на холестерола.

Мощно средство срещу стреса

Според едно проучване, проведено в Индия, тулси помага за поддържането на нормални нива на хормоните на стреса. Знаем, че е почти невъзможно да се предпазим от стреса напълно, но все пак можем да се опитаме да го намалим. Тулси е едно прекрасно средство за тази цел.

Свързани статии

Разтваря камъни в бъбреците

Ако имате песъчинки или малки камъни в бъбреците, отварата от тулси ще ви помогне за по-лесното им разтваряне. То е чудесна добавка към конвенционалното ви лечение. Така ще преборите неприятното състояние по-бързо.

Ефикасна в превенцията на рака

Силните антиоксиданти имат антиканцерогенни свойства. Според изследванията тулси е ефективна при рак на гърдата, на устната кухина и освен това спира прогресията на подобни състояния.

Поддържа кожата здрава

Чудната билка има пречистващи свойства за кожата. Освен чрез консумация, можете да се възползвате и от прекрасните му ползи като нанесете директно екстракт или отвара върху кожата. Добавете ги към лосионите си за тяло или към измиващия гел.

Смесено с какаово масло, тулси е идеален вариант за регенериране кожата на скалпа и съответно – оздравяване на сухата коса.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Абе това си е чист босилек :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар