Здраве и красота

Фитнесът влияе на психичното здраве! Как?

Защо е от решаващо значение дали поддържаме добра форма или водим заседнал начин на живот?

26.08.2014г. / 08 18ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Психичното здраве е също толкова важно, колкото и физическото. Световната здравна организация изчислява, че в световен мащаб около 154 милиона души страда от депресия или други психични заболявания.

Един от основните методи за борба с депресията и стреса, които могат да доведат до дълбоки ментални увреждания, е тренировката. Физическата активност е силен и ефикасен естествен механизъм, който помага на организма да се пребори с психичните терзания.

Защо това е така?

Известно е, че редовната физическа активност повишава защитните сили на организма, а заедно с тях и цялостното му състояние се подобрява. Фитнесът подобрява настроението, намалява симптомите на стрес, гняв, депресия, облекчава тревожността и подобрява когнитивните функции.

Ендорфини

При редовното трениране на тялото се освобождават ендорфини – хормони, повишаващи усещането за щастие добро настроение. Доказано е, че те подобряват симптомите на стрес и депресия.

Най-подходящи за целта са тичането, плуването, танците, бързото ходене (за предпочитане сред природата). Лежерна едночасова разходка също действа изключително добре.

Дългосрочни ползи

Освен освобождаването на хормони на щастието, които дават моментен и силен положителен тласък на менталното ви здраве, тренировките осигуряват доста дългосрочни ползи за организма. Така ще се предпазите от развитие на сърдечносъдови заболявания в бъдеще, диабет, дори някои видове рак.

Физиологично погледнато, човешкото тяло функционира най-добре, когато се натоварва физически, за разлика от воденето на заседнал начин на живот.

Свързани статии

Увеличава се броят на неутрофилите и моноамините

Редовните упражнения водят до значително увеличаване на неутрофилите и моноамините в организма.

Неутрофилите са вид бели кръвни клетки, които помагат на имунната система в защитата на цялото тяло. Моноамините са вид невротрансмитери. И двата вида клетки са свързани със симптомите на депресия и психични заболявания и влияят пряко върху тяхното подобряване.

Физическата активност е полезна, защото увеличава техния брой, което стимулира притъпяването на признаците на психични проблеми.

Едно проучване във Великобритания показва, че 12 500 стъпки на ден в продължение на 100 дни са достатъчни, за да се подобри значително психичното здраве на човек. Учените са установили това с помощта на хора, страдащи от различни психични заболявания, най-вече свързани със стреса и депресията.

Затова изследователите, а и лекарите съветват да се движите максимално пеша, особено ако денят ви е бил свързан с напрежение и статична поза на бюро. Ходете пеша, вместо да ползвате транспорт, разхождайте се в обедната почивка, станете по-рано сутринта, за да имате време да потичате или да стигнете до работа пеша, ако е възможно.
 

Коментирай