Здраве и красота

3-те най-здравословни семена

Не ги пренебрегвайте!

07.10.2014г. / 14 56ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

В последно време стана модерно да се обръща внимание на екзотични семена, които навлизат все повече и повече в бита, кулинарията и козметиката. Така обаче забравяме колко полезни семена пропускаме, само защото сме свикнали с тях и защото виреят по нашите земи.

Това, че даден продукт се ражда някъде из тропиците, не го прави непременно по-добър от онова, което се ражда на местна почва.

И така, кои са едни от най-полезните семена, които трябва да включим непременно под някаква форма в ежедневието си?

За силни стави – сусам


Две супени лъжици сусам осигуряват повече от 80% от необходимия дневен прием на мед, който е мощно противовъзпалително средство и помага силно за облекчаване на болката при артрит.

Не се притеснявайте да влагате сусам във всяко ястие, стига то да го позволява. Сусамът е подходящ като добавка към салати, шейкове, печива. Можете да го консумирате без да се притеснявате от количеството.

За млада кожа – слънчогледово семе

Свързани статии

Семките от слънчоглед за много хора са просташки и биват свързвани само с досадното люпене и плюене на люспите им.

В интерес на истината, слънчогледовото семе е изключително полезен антиоксидант заради голямото количество витамин Е, който помага за предпазване от вредното влияние на слънчевите лъчи.

В 2 супени лъжици слънчогледово семе се съдържат почти 40% от дневната нужна доза витамин Е, който подпомага кожата в нейното регенериране, заздравява я и я прави по-сияйна.

За здраво сърце – ленено семе


Две супени лъжици смляно ленено семе имат достатъчно здравословни алфа-линоленови киселини, които помагат за поддържане здравето на сърцето и кръвоносната система, понижават холестерола, триглицеридите и кръвното налягане.

Хапвайте от него без ограничения и притеснения. Подходящо е като добавка към овесената закуска, различни смутита, зърнени храни и супи.

Снимки: Thinkstock

Коментирай