Здраве и красота

Заредете се с витамин К по естествен път!

Кои са храните, богати на важното вещество?

13.10.2014г. / 17 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Витамин К е важен хранителен елемент, който подобрява здравето на костите и помага за съсирването на кръвта, като по този начин предотвратява опасни вътрешни кръвоизливи и попадане на кръв в телесни кухини, където тя няма място.

Важно е да си набавяме витамин К с храната и затова трябва да знаем кои са най-богатите на това важно вещество храни.

Преди да ви представим списъка с най-добрите източници на витамин К, просто трябва да отбележим, че повечето зелени листни зеленчуци съдържат големи количества от него.

Спанак

Можете да го консумирате суров, варен, печен или под формата на супа – спанакът е един от най-богатите на витамин К тъмнозелени листни зеленчуци. Той съдържа още редица полезни хранителни елементи, заради които си заслужава да го хапвате редовно.

Босилек

Следващият път, когато решите да си правите песто, задължително включете в него и босилек. И без това оригиналната рецепта за италианско песто включва предимно именно тази полезна съставка.

Босилекът е много богат на витамин К, калий и желязо.

Зеле

Половин чаша зеле на ден ви доставя необходимата доза витамин К за деня. Зелето освен това съдържа много полезни фибри, които ще ви помогнат при проблеми с храносмилателния тракт.

Магданоз

Винаги добавяйте малко магданоз към ястията си. Няколко стръка магданоз или около 2 супени лъжици на ден са чудесно решение ако страдате от липса на витамин К. Добавяйте магданоз в ястията си, вместо да взимате изкуствени хранителни добавки. Той поне лесно се намира на пазара.

Свързани статии

Броколи

Броколите са много противоречив зеленчук. Вкусът им е особен и много хора не ги харесват. Но те имат изключително полезни качества и наличието на витамин К е едно от тях.

Аспержи

Аспержите също са много богати на важния витамин К. Дори няколко стръка на ден могат да повишат значително количеството витамин К в организма ви.

Целина

Целината е лек зеленчук, който можете да консумирате преспокойно. Съдържа много малко калории и е с нисък гликемичен индекс. Освен това е много богата на витамин К, а и на фибри. Можете да я добавяте в супи, салати, печени ястия и сандвичи. Полезна е както прясна, така и сготвена.

Коментирай