Здраве и красота

Ацесулфам K – още една позволена отрова

Изкуствените подсладители и изключително канцерогенното им действие

08.11.2014г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Изкуствените съставки са навсякъде около нас. С някои сме свикнали от години, познаваме ги, знаем за тяхното вредно действие и гледаме да ги избягваме. Но има и такива, за които не се говори особено много и те някак се промъкват незабелязано в храната и напитките ни.

Най-известният изкуствен подсладител – аспартамът, е доказано вреден за здравето. Той е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта и хората в последно време започнаха да се научават да го избягват.

Но има и други изкуствени подсладители, за които не се говори толкова много. Такъв вреден и канцерогенен подсладител е ацесулфам калий, калиев ацесулфам или накратко ацесулфам К.

Той се използва в хранително-вкусовата промишленост повече от 30 години. Последните задълбочени изследвания са от 1987 година, като тогава Американската асоциация по хранене одобрява неговата употреба. Равностойни на нея органи от Европейския съюз също не забраняват добавянето му в различни храни и напитки.

Така ацесулфам К започва да навлиза в производството масово. За съжаление, официални опити за действието на ацесулфам К върху организма директно на хора не са правени. Наблюденията били само върху животни. Резултатите дават основание на учените да обявяват този вреден химикал за допустим в индустрията.

Канцерогенно действие

Той обаче е доказал канцерогенните си влияния върху организма през годините. Някои видове рак се свързват с консумацията на по-големи количества ацесулфам К, като например рак на тимусните жлези, рак на белите дробове, рак на гърдата, включително някои по-редки видове рак, както и левкемия.

Метаболитни и хормонални проблеми

Калиевият ацесулфам предизвиква смущения в секрецията на инсулин, което е предпоставка за възникване на диабет. Консумацията му може да предизвиква ускорено секретиране на инсулин в кръвта, което крие опасност от хипогликемичен шок или рязко спадане на нивата на кръвната захар.

Свързани статии

Ацесулфам калий се намесва в хормоналния баланс на организма, което крие сериозен риск от отключване на автоимунни заболявания и хормонален дисбаланс, водещ след себе си куп проблеми.

Лабораторните опити с ацетоацетамид, разпаден продукт на ацесулфама показали, че той предизвиква развитие на доброкачествени тумори на щитовидната жлеза при плъхове.

Бременност и кърмене

Изследванията показват, че ацесулфам К може да повлияе на развитието на плода по време на бременност, както и в кърмаческия период. Той атакува директно работата на панкреаса, като създава предразположеност на бебето към метаболитни проблеми в бъдеще, включително диабет.

Вредният химикал преминава през околоплодните води на бременната жена и навлиза безпроблемно в кръвообращението на бебето. Опасният химикал може да се пренесе също чрез кърмата и да нанесе щети на здравето на крехкото бебе.

Въпреки че е позволен за консумация в много страни, включително и в България, този токсичен химикал трябва да бъде избягван, особено от малки деца и бременни жени!

Коментирай