Здраве и красота

Бактерии, с които можете да се заразите от тоалетната

Защо е добре да внимаваме с употребата на обществени тоалетни?

31.10.2014г. / 13 29ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много хора не отдават особено голямо значение на хигиената на тоалетната. Някои дори не се притесняват да използват седалката на обществените тоалетни, в това число и такива по заведения и ресторанти, смятайки, че рискът от заразяване със опасно заболяване е минимален.

В действителност, бактериите, съдържащи се в един квадратен сантиметър от гъбата ви за чинии, възлизат на около 10 млн.! Това означава, че гъбата ви за миене е около 200 000 пъти по-мръсна от тоалетната чиния.

Дъската за рязане също е не по-малко мръсна.

Но да поговорим за това с какво се очаква да се заразите, ползвайки невнимателно обществена тоалетна. Много от хората биха споделили, че се боят да не пипнат генитален херпес, хепатит, хламидия и други полово предавани болести.

Микробите, пренасящи тези заболявания в повечето случаи трудно оцеляват дълго по повърхността на седалката на тоалетната чиния, което ги прави трудни за посочване като виновници.

Вместо тях, има няколко доста по-устойчиви болестотворни микроорганизми, които предизвикват не по-малко сериозни заболявания. Тези бактерии често са пренебрегвани като не толкова опасни. Но омаловажаването на болестотворния им потенциал крие сериозни рискове за здравето.

Кои са тези бактерии, които изключително лесно можем да хванем от тоалетната чиния?

Ешерихия коли

Е-коли е фекална бактерия, която се пренася невероятно лесно и бързо. Тя може да бъде открита в нашите черва, замърсена вода, храна, но тя се прикрепва и към непорести повърхности, което я прави много устойчива и лесно преносима.

Ешерихия коли предизвиква повръщане, диария (понякога дори кървава), коремни спазми и доста сериозни усложнения, последвани от тези неприятни състояния.

Установено е, че Е-коли може да престои върху гладки повърхности в продължение на 2 седмици.

Шигела

Бактериите от рода шигела причиняват бактериална дизентерия и са много лесно преносими от замърсени повърхности на човек и от човек на човек.

Интоксикацията с такива бактерии се нарича шигелоза. Усложненията, които предизвиква са тежка диария, коремни спазми, стомашно-чревен дистрес, обезводняване, които могат да продължат повече от седмица.

Бактериите са най-заразни във фазата на остра диария. Но вероятността да се заразите от тоалетна чиния, изцапана с такива бактерии, е голяма дори след 2 седмици. Шигела бактериите са изключително устойчиви и могат да чакат своя „домакин“ доста дълго време.

Можете да се заразите не само от допир със замърсена тоалетна, но и мръсни ръце и докоснати повърхности с мръсни ръце.

Свързани статии

Стрептококи

Стрептококовите бактерии се срещат най-често в гърлото, носа и причиняват бронхиални пневмонии, кожни инфекции, обриви и други.

Но тези бактерии се срещат в доста големи количества и върху тоалетната чиния. Затова следващият път, когато ви се наложи да ползвате обществена тоалетна, си помислете добре дали ще седнете върху нея!

Около 1 на всеки 100 възрастни носят тази бактерия някъде по кожата си и вероятността да се заразите става доста голяма, ползвайки по небезопасен начин обществените тоалетни.

Стафилококи

Стафилококите са изключително издръжливи – те могат да живеят по гладката повърхност на непочистената тоалетна в продължение на 2 месеца! А отнема няколко секунди да се заразите с тях!

Стафилококите се пренасят лесно върху често употребявани предмети като мобилен телефон, дистанционно управление, волана на колата, дръжки и електрически ключове – изобщо всичко, което докосвате в ежедневието.

Все още ли сте сигурни, че нямате проблем с ползването на обществена тоалетна и не се гнусите?

Вирусни микроорганизми

Грипните вируси се разпространяват не само по въздушно-капков път. Те просто са най-лесно преносимите, особено в градовете, където множеството от хора е доста гъсто разположено.

Птичият грип, например, живее върху различни повърхности в продължение на 2 седмици, чакайки гостоприемник. Бацилите, причиняващи обикновен риновирус пък живеят около ден върху гладки повърхности, но това не означава, че рискът от заразяване е по-малък. Все пак обществените средища са посещавани от стотици хора всеки ден и рискът от заразяване при лоша хигиена е много голям.

Коментирай
4 rate up comment 1 rate down comment
gogo ( преди 9 години )
Много е просто, клякаш вместо да сядаш и никакви бактерии няма да те заразят. Да не говорим, че клекналата поза е правилна... (cut)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар