Здраве и красота

Минералната вода

04.08.2006г. / 11 35ч.
Аз жената
Минералната вода

Водата е най-важната течност в света. Без вода нямаше да има живот, поне не по начина, по който го познаваме. Източникът на живот заема около три четвърти от човешкото тяло. За непросветените: минералната вода е вода, която още при добиването си съдържа минерали или други разтворени вещества, които променят вкуса й или й придават терапевтична стойност. По химичен състав минералните води се поделят на слабо минерализирани (до 2 g/l), умерено минерализирани (2 до 15 g/l), силно минерализирани (15 – 30 g/l), разсолни (30 – 60 g/l) и силно разсолни (над 60 g/l). Според химичния си състав минералните води се поделят на без балнеологични съставки, сулфидни, радонови, сулфатни, хидрокарбонатни, хлоридни и въглекисели. По отношение на газовия им състав принадлежат към азотната, морската и въглекиселата провинция.

Здраве

Водата е наистина есенцията на живота. Тя съставя около 60% от тялото на възрастен, а детското тяло съдържа до 75% вода. Загубата на 3% от общото количество вода в тялото предизвиква силна умора и загубата на 10% е вече опасно за живота. В зависимост от климата, диетата и тялото, човек трябва да пие около 1.5 до 3 литра вода дневно.

Здравословна ли е минералната вода?

Има много разисквания относно здравословния ефект от минералната вода. Изключвайки очевидната функция – доставянето на течност за тялото, няма научни изследвания, които да показват увеличеният ефект на минералните води върху здравето. Разбира се, минералните води съдържат минерали, които са принципно полезни за тялото, ала неговата способност да ги усвоява не е точно добра. Но дори и само част от тях да бъдат абсорбирани, вие ще имате полза от тях. Още повече, понеже в естествената вода липсват калории, захар и изкуствени добавки, тя определено е по-добра от подсладена и по-любима напитка – като колата например. И обикновено няма странични ефекти от пиенето на минералната вода, така че може да я пиете просто заради свежия й вкус.

А ето няколко мисли на известни личности за водата:

"Ще узнаем ценността на водата едва когато кладенецът е празен." – Бенджамин Франклин

"Либерален е човек, който вярва, че водата може да бъде накарана да върви нагоре. Консервативен е човек, който вярва, че всеки трябва да му плаща за неговата вода. Аз съм някъде по средата: Вярвам, че водата трябва да бъде безплатна, и тази вода върви надолу." – Теодор Уайт, писател.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Никол ( преди 11 години )
25 rate up comment 121 rate down comment
Любомиров ( преди 11 години )
Въпрос: Има ли вероятност след подземните изригвания в София на 15 и 16 ноември 2008г. да се промени състава на минералния извор, намиращ се в близост до централни хали, и водата да е станала опасна за пиене?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100 rate up comment 0 rate down comment
zuzii ( преди 11 години )
Свободно време