Здраве и красота

Изгаряща гръдна болка по време на бременност

Какво причинява връщане на киселини в хранопровода?

14.11.2014г. / 10 48ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много жени изпитват пареща, направо изгаряща болка в сърдечната област по време на бременност. Това неприятно състояние често е предизвикано от киселини в стомаха, връщащи се към хранопровода или така нареченият гастроезофагеален рефлукс.

Проявява се по време на хранене или след това.

Много жени си мислят, че в такива случаи нещо се случва със сърцето им, защото болката прилича досущ на „парещо сърце“. Затова често симптомите се бъркат с тези на сърдечния удар.

Киселините в стомаха създават усещане за парене, което се разпростира от долната част на гръдната кост чак до основата на гърлото. По време на бременността този тип рефлукс се предизвиква от промяната в хормоналните нива и физическите изменения, които настъпват в тялото на майката – нарастването на плода, например, който избутва стомаха нагоре и възпрепятства нормалната му работа.

По време на бременността плацентата произвежда хормона прогестерон, който отпуска гладките мускули на матката. Този хормон отпуска също клапата, която прегражда пътя на храната и й пречи да навлиза обратно от стомаха към хранопровода.

Прогестеронът също забавя вълнообразните контракции на хранопровода и червата, което прави храносмилането по-мудно. С напредване на бременността бебето избутва стомаха нагоре, което предизвиква навлизане на киселини обратно в хранопровода.

Какво можете да направите?

За съжаление, киселините не могат да бъдат напълно елиминирани, но могат да бъдат взети мерки, които да намалят дискомфорта.

Избягвайте храни и напитки, които могат да причинят стомашно-чревен дистрес. Такива са газираните напитки, алкохол, кофеин, шоколад, цитрусови плодове и сокове, домати, горчица, оцет, преработени меса, ментови продукти, пикантни храни, подправки, пържени и мазни ястия.

Не консумирайте големи количества храна. Прекалено големите порции затрудняват храносмилането и предизвикват киселини. Дъвчете бавно и продължително. Не пийте много течности по време на хранене, за да избегнете разтягане на стомаха.

Свързани статии

Опитайте да дъвчете дъвка след хранене. Дъвченето стимулира слюнчените жлези, а слюнката е мощен неутрализатор на киселините.

Не яжте преди лягане. Винаги гледайте да се храните минимум 4 часа преди времето за сън.

Спете на малко по-висока възглавница. Ако нищо друго не помага, то поне опитайте да не лежите в поза, която предполага възможност за връщане на киселини. Повдигнатото положение на тялото помага за предотвратяването на този проблем.

Следете теглото си. От голямо значение е теглото ви да е в оптимални граници.

Носете широки и удобни дрехи. Прекалено тесните дрехи притискат стомаха, особено ако са стеснени в областта на корема, коленете или кръста.

Не пушете. Пушенето е вредно за здравето по всички параграфи. В случаите на рефлукс също утежнява положението.

Коментирай