Здраве и красота

Депресирани ли сте, без да подозирате?

Неочаквани симптоми на депресия

23.11.2014г. / 10 27ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В днешното тежко съвремие много хора се оказват депресирани. И то не в небрежния смисъл на думата, а буквално в медицинския. Класическите симптоми на депресия са чувство на тъга и безнадеждност, загуба на тегло или наддаване, проблеми със съня и промяна в навиците на хранене.

Но депресията може да се появи с доста по-странни и неочаквани симптоми, които много хора не биха свързали с подобно психично неразположение. Страдащите от тези симптоми са склонни да не се смятат за депресирани, защото не се чувстват тъжни.

Ако сте изправени пред някои от следните странни симптоми, не ги игнорирайте! Консултирайте се с лекар, който може да ви помогне в диагностицирането и навременното лекуване на депресията, защото тя може да доведе до сериозни проблеми.

Болка

Повечето хора, страдащи от депресия, изпитват болки в различни области на тялото, без да осъзнават от какво са причинени. Депресията и болката споделят едни и същи дялове на преносната мрежа от неврони.

Така се появяват необясними болки в ставите, крайниците, гърба. Едно проучване показва, че хората с депресия са с до 4 пъти по-склонни да изпитват силни болки в гърба, отколкото онези, които не страдат от депресия.

Това се случва, защото негативното мислене кара човек да се съсредоточи върху неудобствата и страданията като ги прави по-остри.

Ярост

Ако се гневите от малки и незначителни неща като избухвате в неконтролируем гняв, това може да е сигнал за депресия. Раздразнителност, враждебност и ярост са общите негативни настроения, които могат да се проявят при потиснатост.

Повишен прием на алкохол

Ако консумирате повече от две чаши алкохол на вечер, това може също да е сигнал за депресивна неуравновесеност. Проучванията показват, че почти 1/3 от хората с депресия развиват проблеми с алкохола. Високият прием на алкохол влошава отрицателните емоции като агресивност, тревожност и тъга.

Пристрастяване към интернет и социални мрежи

Онлайн дейностите се извършват от милиарди хора по света. Всички посещаваме профилите си в социалните мрежи десетки пъти на ден. Това не означава, че сме депресирани. Но ако главното действие на живота ни (ако приемем, че той е роля на една голяма сцена) се развива само в социалните мрежи, това не е добър знак.

Характерен белег на депресираните хора е, че изразяват всичко в мрежата, споделят лична информация без граници, постват сърцераздирателни статуси и коментират мигновено след като някой хареса поста.

Тези симптоми говорят за дълбока свитост в емоционален план и сериозен депресивен проблем, особено ако нормалната комуникация на живо е засегната.

Свързани статии

Натрапчиви мечти

Да мечтаеш е важно, красиво и необходимо. Всички го правим. Но когато става дума за натрапчива мечта, която ни пречи да се насладим на днешния ден, да сме щастливи в сегашния момент, тогава вече съществува сериозен проблем.

Обикновено натрапчивите мечти са свързани с блян за парично благополучие в бъдеще или любов, което кара страдащия да мрази още повече сегашното си състояние. Така пациентът се чувства крайно недоволен, разочарован от живота си и силно тревожен.

Объркване

Извършваме различни дейности всеки ден. Депресията може да повлияе на когнитивните процеси, което затруднява страдащия при разбиране на нова информация и опериране със старата. Можете да се окажете затруднени да вземете решение.

Лоша хигиена и външен вид

Когато човек изпадне в тежка депресия, често преустановява да се грижи за външния си вид. Пациентите престават да се грижат за хигиената най-напред на устата си, а след това кожата, косата и цялото тяло.

Започват да миришат, да не сменят дрехите си и да пренебрегват не само хигиената и здравето си, но и външния си вид. Това е дисфункция на общото здраве на човек.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Trojka Ahilowa ( преди 9 години )
До омфг: промит мозък, колко деца отгледа с покупателната си способност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 7 rate down comment
омфг ( преди 9 години )
"В днешното тежко съвремие..." - сериозно ли?! Покупателната способност никога не е била по-висока, а хората никога не са били по-свободни да правят каквото си искат и да пътуват където поискат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар