Здраве и красота

Навици, които вредят на очите

Твърде често поставяте капки за очи

07.12.2014г. / 09 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Грижите ли се за здравето на очите? Някои всекидневни навици излагат на риск очите и тяхното здраве. Ето на какво е добре да обърнете внимание.

Спите с контактни лещи

Колкото и да сте изморени, никога не заспивайте с контактните си лещи, дори това да е дрямка. По този начин увеличавате риска от появата на инфекции, което може да доведе до трайно увреждане. Преди да премахнете лещите от очите си уверете се, че ръцете ви са чисти.

Търкате очите си

Понякога се случва очите да ни засърбят или да ни влезе прашинка. Търкането винаги влошава състоянието им и отново е предпоставка за появата на инфекции. Очите стават червени, сухи, усещате болка.

Най-добре да ги изплакнете с чиста вода и да поставите студен компрес. Ако дразненето не премине – потърсете лекарска помощ.

Твърде често поставяте капки за очи

Изкуствените сълзи се препоръчват при хората, които работят с компютър и на изкуствена светлина. Но твърде честото им поставяне може да има обратен ефект и да раздразни очите, вместо да ги облекчи. Ето защо следвайте съветите на вашия лекар за тяхното използване или вижте приложената листовка.

Не се храните правилно

Здравословното хранене не се отнася само до това да имате хубава фигура. Храната е отговорна за състоянието на кожата, косата, ноктите.

Някои плодове и зеленчуци са от ключово значение за здравето на очите, като тези богати на витамини C, А и E, цинк и омега-3 мастни киселини. Консумирайте повече пресни плодове и зеленчуци, риба, ядки, растителни масла.

Пийте много вода и намалете приема на сол.

Използвате стара козметика и/или не почиствате грима си

Винаги следете за срока на годност върху опаковките на гримовете и кремовете за околоочен контур. Също така не си позволявайте вечер да не почиствате старателно грима от очите и останалата част от лицето.

Остатъците от грим могат да предизвикат алергични реакции, появата на ечемик на окото, конюнктивит. Никога не използвайте чужди гримове. Това също крие потенциален риск за здравето на очите ви.

Свързани статии

Не спите достатъчно

Липсата на сън може да доведе до редица проблеми, като напълняване, депресия, спад в имунната система. Недоспиването засяга и здравето на очите. Едни от най-често срещаните симптоми подсказващи липсата на сън са потрепвания на клепача, сухота в очите, замъглено виждане и болка.

Не носите очила

Очилата са задължителен аксесоар при слънчево време и при работа с компютър. Тези, които са за работа с компютър са изработени от стъкло, което максимално предпазва очите по време на работа.

Коментирай
Свободно време