Много жени страдат от заболявания на щитовидната жлеза. Едно от най-разпространените по народно му се нарича гуша.

Какво представлява така наречената гуша?

За гуша се смята необичайно разрастване на щитовидната жлеза, позиционирано в долната предна част на шията. Обикновено гушата е безболезнена, но ако отокът е прекалено голям, това може да предизвика дискомфорт при дишане и преглъщане.

Какви са признаците за наличие на гуша?

Има няколко вида гуша, които могат да са асимптоматични, но повечето се изразяват със следните симптоми:

 • Внезапен растеж и подуване в основата на шията;
 • Стягане или дискомфорт в областта на шията, гърлото, корема, вените на врата;
 • Дрезгав глас или затруднения при говорене, преглъщане;
 • Затруднено дишане, ако отокът е много голям;
 • Трудности при преглъщане на храна, особено ако е по-твърда.

Какви са основните причини за поява на гуша?

Дефицит на йод – това е най-честата причина за поява на гуша. Йодът, набавен от храната, е съществен за производството на хормони от щитовидната жлеза.

Базедова болест – тя представлява автоимунно заболяване, при което се произвеждат антитела срещу собствената щитовидна жлеза. Имунната система я атакува и разрушава. В резултат на този процес се провокира свръхпроизводство на тироксин (хормон на щитовидната жлеза).

Болест на Хашимото – то също е автоимунно заболяване, което атакува щитовидната жлеза и влияе върху производството на тироксини. Хипофизната жлеза усеща липсата на щитовидни хормони и провокира по-обилна секреция на TSH – хипофизен хормон, регулиращ тироксините. Това води до увеличение на самата щитовидна жлеза.

Хормонални промени по време на пубертета – при свръхсекреция на някои хормони по време на пубертета, бременността или менопаузата може да се получи това разрастване на щитовидната жлеза.

Кисти и възли – във функционалната тъкан на щитовидната жлеза могат да се получат различни кисти и възли, често пъти пълни с течност. Те влияят върху обема и работата на жлезата, като я карат да се подува.

Още по темата

Тиреоидит – това е вид възпаление на жлезата, което причинява болка и подуване, а заедно с тях и функционални изменения.

Излагане на радиация – облъчването с радиация, включително и такова за медицински цели, може да увеличи риска от разрастване на щитовидната жлеза.

Как се диагностицира гушата и как се лекува?

Оценка на състоянието на жлезата и точното й диагностициране стават чрез специални методи и техники – физически прегледи, хормонални изследвания, изследвания на антителата в кръвта, ултразвук, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс.

Лечението зависи от вида заболяване. В повечето случаи се прилага хормонална терапия. Ако се налага се прибягва до оперативна намеса.

Много важна е диетата за облекчаване на състоянието и предотвратяването на развитие на гуша.

Как можете да обогатите менюто си?

 • Яжте зеленчуци, богати на йод.
 • Рукола – тя помага за намаляване на подуването и облекчава дискомфорта.
 • Ананас – ананасът е чудесен в превенцията на поява на гуша.
 • Чесън – чесънът стимулира производството на глутатион в организма, което е от съществено значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза.
 • Кресон – кресонът е богат на йод и витамини, които действат отлично при гуша.
 • Вода от ечемик – консумацията на вода, в която е варен ечемик е прекрасен начин за лечение на гуша по естествен път.