Здраве и красота

Защо калият е толкова необходим за организма?

Откъде да си го набавим?

06.01.2015г. / 17 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Свикнали сме да се говори често за нуждата от калций за организма. Заедно с него тялото се нуждае от много минерали, най-важните от които са магнезий, фосфор, натрий, хлор и сяра. Калият е сред най-важните и затова ще обясним нуждата на организма от него.

Защо се нуждаем от калий?

Основните функции на калия в организма са свързани с изграждането на мускулите, филтрирането на кръвта от бъбреците, синтезиране на протеини, подобряване активността на сърцето, поддържане на нормалния обем на течностите в организма и осигуряване нормална работа на клетките.

Свойства на калия

Калият няма свойството да лекува налични вече сърдечносъдови заболявания, но може да участва успешно в регулирането на високото кръвно налягане, а хипертонията е една от основните предпоставки за сърдечни заболявания и усложнения.

Изследванията показват, че приемът на калий намалява систоличното кръвно налягане при хора с хипертония. Яденето на плодове и зеленчуци, както и нискомаслени храни може да спомогне за намаляване на кръвното налягане с до 10 пункта.

Калият помага и при проблеми със сърдечния ритъм. Той улеснява равномерния пулс и намалява риска от аритмия.

Храните, богати на калий, създават алкална среда в организма, която се бори с ацидозата, причинена от нездравословен начин на хранене. Силно киселинните храни като месото и преработените храни предизвикват метаболитна ацидоза.

Това води до загуба на костна плътност и отслабване на мускулите. Изследванията показват, че хората, които приемат повече калий на ден имат повече мускулна маса, отколкото онези, чийто организъм изпитва недостиг на важния минерал.

Свързани статии

Кои храни са добри източници на калий?

Плодовете и зеленчуците са едни от най-мощните доставчици на калий за организма. Млечните продукти, пълнозърнестите храни, месото, рибата също трябва да бъдат редовно включвани в менюто, ако искате да се заредите с необходимите количества калий.

Богати на калий са още картофите, доматите, плодовете – най-вече бананите, портокалите, ягодите, авокадото. Също така спанакът, бобът, грахът и сушените плодове.

Колко калий ви е необходим на ден?

Препоръчителната доза калий за денонощие е приблизително 4-5 мг. За да достигнете това количество, наблягайте най-вече на плодовете и зеленчуците.

Коментирай
4 rate up comment 4 rate down comment
Иванчо Йорданов ( преди 9 години )
Какъв калий, магнезий, фосфор, натрий, хлор и сяра? При това ГМО? При пръскането на кемтрейлс от ниско летящи самолети повече от 8 години над България? Нещо живеете на друга планета, май!? Осъзнайте се и вземете да напишете ИСТИНАТА! Свалете розовите очила и вижте жестоката реалност на ДЕМОКРАЦИЯТА! Тя не ви води към по-добър живот, тя ви води към ... гроба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар