9 стъпки от аюрведа, които трансформират живота към по-добро. Снимка: istock
Живеем във време на изключителен стрес. Храним се на крак, не съобразяваме храните и напитките, които консумираме дали са здравословни или не, а динамичният начин на живот често е оправдание да не спортуваме редовно и да не се отдаваме на любими хобита и занимания. Това обаче увеличава риска от възпаления в тялото, които водят до появата на хронични заболявания.
Може би е време да се замислим за грижата за себе си и да почерпим вдъхновение. Аюрведа е едно от тях. Аюрведа представлява индийска холистична система, която надхвърля управлението на симптомите, помага ни да разберем коренните причини за дисбаланса в тялото ни, учи ни как да балансираме емоциите си, тялото, хранителния план.
1. Консумирайте повече готвени храни. Супи, яхнии, задушени и печени зеленчуци. Добавете гхи или зехтин като част от рецептата.
2. Хидратирайте се. Пийте от шест до осем чаши вода на ден, съветва аюрведа.
3. Останете подвижни. Редовни разходки, йога или разтягания ежедневно. Поддържането на силата и баланса ни е от съществено значение, отчасти за да избегнем падания и наранявания, но и за да поддържаме ставите подвижни.
4. Поддържайте връзка с хората около вас. Тъй като прекарваме по-голямата част от живота си в работа и развиване на работни взаимоотношения, те са не по-малко важни от тези с нашите близки, приятели. Самотата може да доведе до депресия. Търсете контакти с хора, с които имате общи интереси, които ви създават хубави емоции.
5. Учете нещо ново. Четете книги, гледайте или слушайте подкасти, запишете се на обучения, курсове. Според аюрведа, това намалява риска от когнитивен спад.
6. Направете обяда си най-голямото хранене за деня. Според аюрведа обядът трябва да е най-голямото хранене за деня ви. По този начин имате повече време за храносмилане, отколкото през нощта, а обилният обяд ви осигурява енергия за следобеда. След хранене легнете на лявата си страна за 10 минути (ако ви е възможно), а след това направете 15-минутна разходка, за да подобрите допълнително храносмилането.
7. Използвайте храната като „лекарство“ и укрепвайте храносмилането. В аюрведа храната не е просто гориво за енергия, а лекарство. Здравето започва с Агни, храносмилателният огън. Когато Агни е силен, ние смиламе, абсорбираме и елиминираме правилно. Когато е слаб или небалансиран, токсините (Ама) се натрупват. Като се храните според вашата Доша (енергия на тялото), сезон и храносмилателна сила, можете да намалите възпалението, да подобрите енергията и да предотвратите заболявания.
8. Предотвратете заболяванията с ежедневни промени в начина на живот. Силата на аюрведа се крие в превенцията. Трите стълба на здравето, Ахара (хранене), Нидра (спокоен сън) и Вихара (балансиран начин на живот), предлагат ежедневна рамка за благополучие. Вместо да чакаме симптомите да се появят, аюрведа ни учи да разпознаваме фините дисбаланси рано и да коригираме изборите си съответно. Топла сезонна храна, качествена почивка и стабилен дневен режим могат да помогнат за предотвратяване на много съвременни хронични заболявания.
9. Лекувайте корена, а не само симптома. За разлика от много съвременни системи, които управляват симптомите, аюрведа се справя с първопричината за заболяването. Дисбалансите започват на ниво храносмилане, начин на живот или емоционални модели много преди да се проявят физически.