Здраве и красота

Подправки – мощни антиоксиданти

Кои подправки не трябва да подминаваме никога?

14.01.2015г. / 10 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Подправките са изключително полезни. Те са препълнени с полифеноли – растителни съединения, които функционират като антиоксиданти. Свободните радикали, рушащи клетките и причиняващи стареене и злокачествени видоизменения, се повлияват много добре от тези полифеноли.

Те имат свойството да неутрализират свободните радикали и да подобряват цялостно състоянието на организма. Затова е важно да се употребяват повече подправки. Ето кои са най-богатите на антиоксиданти:

Люти чушки

Лютите чушки съдържат големи количества от тези съединения. Те имат лечебни и превантивни срещу заболявания свойства. Капсаицинът, който е основен компонент на лютите чушки, потиска растежа на раковите клетки, по-специално в простатата.

Той също провокира свиването на вече наличната туморна маса, което е важно за спирането на растежа на раковите клетки. Изследванията показват още, че лютите чушки са много полезни за сърцето и помагат в борбата с наднорменото тегло.

Червен пипер

Сладкият червен пипер, който присъства задължително в традиционната ни кухня, подобрява сърдечносъдовото здраве и предотвратява появата на рак. Пиперът съдържа флавоноиди, които неутрализират свободните радикали и насърчават детоксикацията.

Освен това облекчава хроничната болка, възпалението, най-вече свързано с артрита.

Куркума

Куркуминът е основното активно вещество на куркумата. Тя има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които я правят изключително ефективна лекарствена подправка.

Куркуминът свива кръвоносните съдове, които снабдяват с кръв раковите клетки, като по този начин прекъсва захранването им. Той е много полезен и заради инхибиращото си действие спрямо метастазите.

Свързани статии

Риган

Риганът е много богат на антиоксиданти и помага срещу широк спектър ракови клетки. Той е и мощно средство срещу различни инфекции. Карвакролът е активната му съставка, която помага за предотвратяване на разпространението на раковите клетки.

Джинджифил

Друг прекрасен и доста силен антиоксидант е джинджифилът. Той помага в превенцията и лечението на болестта на Алцхаймер. Той намалява възпалението, свързано с артрита, с което намалява и болката.

Изследванията показват, че джинджифилът има и силни противоракови свойства.

Канела

Антиоксидантите в канелата помагат за стабилизирането на нивата на кръвната захар и контролират диабета. Проучванията показват, че канелата подобрява инсулиновата резистентност, намалява възпалението и забавя растежа на туморната маса.

Коментирай