В желанието си да направим интимната си зона по-чиста и уханна сме склонни да правим доста грешки.

Прекалено честото измиване на вагината със сапуни, увреждащи лигавицата и флората, употребата на интимни мокри кърпички, дезодоранти и какво ли още не, вреди много повече на вагиналното здраве, отколкото да помага.

Вреди носят и вагиналните душове, които някои гинеколози от старата генерация все още препоръчват.

Защо вагиналните промивки крият сериозни рискове?

Много жени си правят вагинални промивки, не само за да са сигурни в интимната си хигиена, но и за да премахнат някои вагинални инфекции. В аптечната мрежа се продават готови разтвори, които съдържат антисептици, аромати и агенти, контролиращи отделянето на секрети.

Тези съставки могат да предизвикат сериозни проблеми във вагиналната флора, които да доведат до инфекции, нарушена флора, гъбички и други проблеми.

Митове за вагиналната промивка:

  • Промиването е най-добрият начин да се отървете от неприятната вагинална миризма;
  • Промиването може да попречи на заразяването с полово предавани болести и нежелана бременност;
  • Промиването помага в лечението на бактериални инфекции;
  • Промиването е част от нормалната ежедневна хигиена на жената.

Вероятно има доза истина в тези твърдения, но рисковете определено надхвърлят позитивите.

До какво могат да доведат вагиналните промивки?

Промени в баланса на вагиналната флора

Вагиналните промивки нарушават сериозно баланса на pH и концентрацията на полезни микроби във влагалището. Тези промени водят до по-висока податливост на инфекции, бактериална вагиноза или кандидоза.

Още по темата

Възпаление на таза

Когато правите така наречения „дамски душ“, вие всъщност вкарвате възможно най-дълбоко бактериите, които обитават входа на влагалището. Така може да се стигне до изключително сериозни инфекции на матката, маточните тръби и яйчниците. Възпалението може да обхване дори целия таз.

Усложнения при бременност

Промивките често се свързват с безплодие. Те увеличават риска от извънматочна бременност. Освен това се увеличава и рискът от раждане на бебе с твърде ниско тегло.

Рак на маточната шийка

Честите промивки на вагината (веднъж или повече на седмица) увеличават рисковете от развитие на злокачествени образувания на маточната шийка.

Не е нужно да правите промивки, за да премахнете кръвта от менструацията, спермата и вагиналните секрети. Вашето тяло е създадено да прочиства само вагиналната флора. Чрез промивките вие само нарушавате неговите функции.