Една от най-често използваните подправки в азиатската кухня е куркумата. Тя има приятен вкус, а интензивния си цвят дължи на куркумина. Подправката прави не само по-вкусни ястията и супите, но има над 600 потенциални ползи за здравето, като:

  • Действа противовъзпалително, болкоуспокояващо, противораково.
  • Повишава имунитета.
  • Препоръчва се на пациенти с диабет.
  • Помага за поддържането на здравословни нива на холестерола.
  • Поддържа здравето на храносмилателната система.
  • Детоксикира черния дроб.
  • Регулира метаболизма и теглото.
  • Полезна е за пациенти с високо кръвно налягане.
  • Подобрява паметта и мозъчната функция.
  • Понижава триглицеридите.
  • Повишава енергийните нива.
  • Помага при настинки и други.

Добавянето на куркума към млякото е още една алтернатива за прием на полезната подправка, която може да направите част от вашето ежедневно меню. Това полезно мляко още се нарича „златно мляко“, не само заради полезните качества, но и заради приятния жълт цвят.

Как да си го приготвите?

Необходимо ви е:

  • 2 чаши прясно мляко (може да бъде краве или кокосово)
  • 1 чаена лъжичка куркума на прах
  • 1 чаена лъжичка сух джинджифил
  • малко черен пипер
  • мед

Още по темата

В тенджера сипете млякото и добавете всички сухи съставки. Сложете я на котлона, като бъркайте непрекъснато докато сместа заври леко и всички компоненти се свържат. Премахнете от котлона и добавете мед на вкус. Напитката се пие топла.

Снимка: Thinkstock