Здраве и красота

6 патологични проявления на менструалния цикъл

При наличието на които се налага лекарска консултация

23.02.2015г. / 13 23ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много жени мразят месечния си цикъл. Много от тях не биха имали нищо против, ако се случи така, че да се отърват от него. Той обаче е необходим на женския организъм, независимо дали ни харесва или не.

Има някои прояви на месечния цикъл, на които незабавно трябва да се обърне внимание и които в никакъв случай не трябва да бъдат пренебрегвани. Консултацията с лекар е задължителна.

1. Пропускане на цикли

Ако пропуснете една или повече менструации, това не означава задължително, че сте бременна. Има много фактори, които влияят върху менструацията, например хормонален дисбаланс, проблеми с щитовидната жлеза, синдром на поликистозни яйчници, прекомерно физическо натоварване, диета, стрес, преждевременна менопауза.

При продължителна липса на менструация по лигавицата на матката започват да се образуват твърде много анормални клетки, криещи риск от потенциално предраково състояние. Необходими са определени изследвания, за да се установи причината, да се обсъди лечението и да се предотвратят различни негативни развръзки.

2. Резки, интензивни и влошаващи се спазми

Предменструалните симптоми при различните жени са индивидуални. В повечето случаи обаче те влизат в определени граници, излизането от които се смята за патология.

Съмнително силните спазми са един от тези симптоми. Ако забележите подобен проблем, посетете лекар, защото симптомите на ендометриозата са подобни.

3. Зацапване

Ако се появява кървене между циклите, това определено не е нормално. Допуска се леко зацапване по време на овулацията, но не трябва да е прекалено продължително. Зацапването може да е симптом на поликистоза, миома, бактериална вагиноза, предраков растеж, полип на матката.

Свързани статии

4. Обилно кървене

Кръвотечението при нормален цикъл не трябва да продължава повече от 10 дни. Това е абсолютният максимум.

За обилно кървене се смята, ако напоите една голяма превръзка или макси тампон за час или по-малко от час. Ако се появят и съсиреци, това също не е добър знак. Обилното кървене крие рискове от анемия.

5. Прекалено тежък предменструален синдром

За нормално се счита, ако не се налага употреба на обезболяващи медикаменти. Жените, които успяват да изтърпят симптомите на предменструален синдром без лекарства, са наистина благословени.

Други обаче развиват изключително силни симптоми, които трудно се влияят от лечение. Тези симптоми предизвикват дори периоди на неистов плач, тревожност, гняв, усещане за безсилие, което може сериозно да навреди на нормалното ежедневие и качество на живот.

6. Ефектът на хормоните

Ако имате някакво хронично или алергично състояние, то може да се влоши преди менструацията, например астма, диабет, артрит, синдром на раздразнените черва.

Това се дължи на рязко колебание в хормоналния баланс, който предизвиква утежняване на предменструалните симптоми, както и на симптомите на хроничното ви заболяване.

Коментирай