Здраве и красота

Помиришете тези храни и ще отслабнете!

6 храни с чудноват потенциал в топенето на килограми

16.03.2015г. / 17 16ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Миризмите играят голяма роля в нашия живот. Представете си свят без аромати, били те приятни или не! Би било ужасно.

Уханията имат отношение дори и към отслабването. Изследванията показват, че ако помиришете определени продукти, това ще ви помогне да свалите излишните килограми. Вижте кои са тези вълшебни продукти!

Студено пресован зехтин

Според ново проучване на германски изследователи от Изследователския център по хранителна химия, уханието на зехтина засилва усещането за ситост. По този начин миризмата му спомага за отслабването, тъй като увеличава серотонина – хормон, свързан не само с щастието, но и с усещането за ситост.

Това е страхотна новина за любителите на зехтина, защото той ще ви помогне да стопите коремните мазнини!

Чесън

Според друго проучване от 2012 година, ароматът на чесъна също има отношение към отслабването.

Острите миризми, добавени към ястията, намаляват чувството на глад и ви карат да консумирате храната на по-малки хапки. Така се вталявате неусетно, а и здравословно.

Зелени ябълки и банани

Друго проучване, проведено от Smell & Taste Treatmen and Research Foundation – изследователска фондация, доказва, че хората с наднормено тегло, миришещи банани или зелени ябълки всеки ден, са загубили по-голяма част от теглото си в сравнение с онези, които не са правили подобно упражнение.

Според учените натуралните сладки миризми могат да ограничат апетита, за разлика от свръхпримамливите миризми на сладки изкушения като десерти, шоколад и сладки печива.

Свързани статии

Копър

Копърът е ароматна билка, използвана в кулинарията от векове. Според проучванията, той има пряка връзка с потискането на апетита. Когато ви налегне гладът, откъснете един-два стръка копър, накиснете го във вода или изцедете сока от него и го изпийте.

Това ще потисне глада и ще ви помогне в спазването на диета.

Грейпфрут

В грейпфрута се съдържат високи нива на витамин C и ликопен. Тези две съставки дават тласък на метаболизма.

Отнема няколко секунди да помиришете грейпфрута, а това ще ви донесе ползи в отслабването. Учени от Университета в Осака, Япония, установили, че излагането на миризма на грейпфрут в продължение на 15 минути всеки ден помага за намаляване на апетита и съответно – редуциране на теглото.

Изследователите смятат още, че този процес е свързан с взаимодействието на чернодробните ензими с миризмите.

Коментирай