Сърбеж може да се появи навсякъде по тялото. Когато е спорадичен, възниква мигновено и отшумява, когато се почешете, се счита за напълно нормален. Но когато се повтаря натрапчиво и е в комбинация с някакъв вид обрив, тогава проблемът може да се окаже по-сериозен.

Случвало ли ви се е да ви сърби дупето? Сърбеж около ануса или по тъканите около него може да се появи. На какво може да се дължи?

Ако обривът е червен, сърбящ и има болезнени мехури

Това може да е сигнал за избил херпес. Херпесите могат да се появят около ануса, половите органи и около устата. Общо взето – навсякъде, където има лигавици. Те обикновено инфектират тъканите в съседство, създавайки обширно възпалително огнище.

Лечението обикновено включва антивирусни препарати, ускоряващи оздравителните процеси.

Ако обривът е сърбящ, червен и лющещ се

Това може да е признак на гъбична инфекция. Микозата и кандидозата се случват на места, събиращи повече влага. Инфекциите възникват в области на кожата, които създават среда за повишаване температурата и триенето.

Противогъбичните мехлеми биха помогнали в този случай.

Ако обривите са червени с малки издути пъпчици

Това може да е сигнал, че имате фоликулит. Той представлява мъртви кожни клетки и бактерии, насъбрали се под кожата и запушили космените фоликули.

Фоликулит може да се получи по горната част на бедрата и двете страни на дупето.

Носете материи, които позволяват на кожата да диша и ексфолирайте редовно.

Ако обривът е червен с лющеща се кожа, побеляла в най-горната си част

Това може да е сигнал за псориазис. Псориазисът е незаразно кожно заболяване, представляващо свръхпроизводство на кожни клетки, което причинява сърбеж и силен дискомфорт.

Може да се появи по гърба, корема, бедрата и дупето. В по-тежки форми обхваща почти цялото тяло.

Лекува се със стероидни кремове.

Още по темата

Ако обривът е неравномерен със силен сърбеж, придружен от малки червени подутини

Това вероятно е екзема. Екземата е често срещан кожен проблем. Много е упорит и се лекува доста бавно с много постоянство и търпение.

В никакъв случай не трябва да чешете засегнатото място, защото обривът ще се разпространи много бързо. Добре е да се прилагат освен лекарствените продукти и много силно овлажняващи кремове.

Ако сърбежът е много силен и го усещате вътре в ануса

Това най-вероятно са хемороиди. Те могат да са дразнещи и болезнени, освен силно сърбящи. В по-тежки случаи се изпитва силна невъзможност за изхождане поради нетърпимата болка. Може да се получи възпаление и подуване на тъканите около ануса.

Хемороиди се причиняват от хроничен запек, заседнал начин на живот, при бременност.

Има много различни методи за лечение – от мехлеми, перорални медикаменти до хирургическа намеса.