Здраве и красота

7 от най-полезните въглехидрати

Кои въглехидратни храни не трябва да избягваме?

24.04.2015г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Въглехидратите са считани за едни от най-вредните за фигурата и метаболитните процеси хранителни вещества редом с наситените мазнини.

Разбира се, че това не може да се каже за всички въглехидрати. Натуралните такива са полезни за здравето и имат своята специфична роля в процесите на организма. Ето някои от най-полезните въглехидрати, които не трябва да пропускате в менюто си.

Сладки картофи

Обикновените картофи са много богати на въглехидрати и са лишени от много други полезни вещества. За разлика от тях сладките картофи са много богати на бета-каротин, който помага за здравето на кожата и очите.

Нещо повече – сладките картофи съдържат големи количества витамин А, витамин С, магнезий, витамин В6, фибри и биотин.

Киноа

Киноата е една от най-здравословните храни. Тя е заредена с протеини, фибри, желязо, магнезий, което я прави изключително полезна.

Пуканки

По принцип се смята, че пуканките са нездравословна храна. Това се отнася за готовите царевични зърна в пакети за микровълнова печка, които са обогатени с множество химикали.

Ако си направите пуканки по старомодния начин от царевица и сгорещена мазнина, те ще ви донесат полифеноли и антиоксиданти, които помагат за предотвратяването на рака, сърдечните заболявания и ще намалят холестерола ви.

Ябълки

Ябълките изобилстват от въглехидрати, но освен тях имат и още много полезни хранителни вещества. Те са добър източник на фибри и редица полезни фитонутриенти като полифеноли, които помагат за регулирането на кръвното налягане. А флавоноидите в ябълките помагат за намаляване риска от рак.

Свързани статии

Ечемик

Зърнените храни са богати на фибри, манган и молибден. Ечемикът е прекрасен и вкусен заместител на ориза или киноата, ако искате разнообразие в менюто.

Овесени каши

Овесената каша е една от най-здравословните закуски, съдържаща и здравословни въглехидрати. Овесът е полезен източник на протеини, фибри и желязо. Той има нисък гликемичен индекс, което означава, че е подходящ за диабетици и хора с метаболитни заболявания.

Тиква цигулка

Продълговатият сорт тикви, които наричаме „цигулки“, подобно на сладките картофи, съдържат здравословни въглехидрати, заредени с витамин А, С и В6. Тиквата цигулка съдържа още манган и скорбяла.

Коментирай