Здраве и красота

Как десертите могат да бъдат полезни

Помагат за преодоляване на стреса по време на диета

12.05.2015г. / 12 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Вкусна шоколадова торта, мелба с топинг и целувки, понички с крем и какво ли още не. Всеки обича десертите, а най-често се сещаме за тях, когато се налага да ограничим техния прием. Трябва ли да бъдем гузни, когато нарушаваме правилата на диетичния хранителен план, хапвайки парченце от любимия ни десерт? Не, и следващите редове ще ви докажат защо.

Десертите са богати на хранителни вещества.

Има много и разнообразни диети. Някои от тях изключват приема на въглехидратни храни. Следвайки подобни хранителни режими, ние лишаваме тялото си от въглехидрати, от които тялото ни се нуждае.

Докато десертите с повече калории не са най-добрият пример за въглехидрати, които можем да дадем на тялото си, има други полезни храни, с които можем да си позволим да нарушим диетата си.

Такива са черният шоколад, пай с тиква, в който може да сложите и овесени ядки, мед. Малко парченце от тези лакомства ще ви осигури необходимите витамини, фибри и антиоксиданти.

Десертите ни правят по-щастливи!

Наистина е така! Замислете се, всеки път, когато хапвате малко парченце от любимия ви десерт, макар и за кратко, изпитвате чувство на щастие. Според изследвания храните, които имат естествено високо съдържание на въглехидрати, помагат на тялото да отделя биохимикали, които помагат за цялостното емоционално благосъстояние. Хапването на малко количество десерт може да помогне за контрола на теглото.

Апетитът към сладкишите е една от най-честите причини за нарушаване на диетата.

Учени диетолози твърдят, че хората, които се хранят здравословно, спортуват и от време на време си позволяват да хапнат от любимия десерт, имат по-голяма успеваемост в стопяването на излишните килограми.

Изборът да се спре консумацията на сладкиши с надеждата за намаляване на теглото, почти винаги води до преяждане и прекомерно потребление на лакомства.

Свързани статии

Десертите са добра възможност да включите повече плодове в диетата си.

Ако ви се хапва шоколад, разтопете на водна баня такъв, който е с високо съдържание на какао. Измийте няколко ягоди, нарежете парченца ябълка и се насладете на всяка хапка. Все пак не забравяйте, че ако искате да свалите излишните килограми или да запазите фигурата си, не бива да прекалявате с количеството.

Десертите помагат за преодоляване на стреса по време на диета.

Когато спазваме диета, освен че сме по-напрегнати, често ли липсва и енергия. Внезапното намаляване на приема на въглехидрати и захар, лишава тялото ви от захарта, необходима за производство на енергия.

Ето защо, ако плодовете, съдържащи повече захар, не ви помагат да бъдете енергични, хапвайте по 1-2 блокчета черен шоколад.

Снимка: Thinkstock

Коментирай