Ползите за здравето от джинджифиловия шот. Снимка: istock
Ако обичате ароматите в кухнята и леко пикантния вкус, вероятно ползвате и джинджифил за вашите кулинарни рецепти за сладки и солени ястия и супи. Уникалната подправка е подходяща и за направата на шотове, които имат редица ползи за здравето. Напитките с джинджифил са разнообразни, тъй като към тях можем да добавим мед, канела, корен куркума и други полезни съставки.
Защо да пиете всеки ден шот с джинджифил?
Джинджифилът съдържа няколко биоактивни съединения, като антиоксиданти, които могат да поддържат имунното здраве и да помогнат в борбата с болестите, сочат западни изследвания.
Биоактивните съединения в джинджифила, които могат да поддържат имунното здраве, са отговорни за пикантния, остър вкус на подправката. За тях също така е доказано, че имат много противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, действат антимикробно и противовъзпалително, могат да елиминират увредените клетки, могат да имат невропротективни (мозъчно-защитни) свойства.
Джинджифилът може да помогне и за облекчаване на мускулната болка след тренировка, като блокира възпалителните пътища, смятат учени. Твърде многото възпаление може да доведе до болка или усещане за болезненост.
Консумацията на 2 грама суров или сварен джинджифил дневно може да намали възпалението от износване на мускулите, докато 4 грама могат да ускорят възстановяването след интензивни упражнения.
Джинджифилът може също да облекчи симптомите на артрит, сочат някои изследвания.
Джинджифилът помага за успокояване на храносмилателните органи, стимулира стомашните контракции и насърчава изпразването на стомаха и чревната подвижност. За тези ефекти се смята, че могат да облекчат симптомите на киселини, гадене и диспепсия – лошо храносмилане.
Джинджифилът може да засили метаболизма. Хората, които консумират джинджифил, имат по-висока индуцирана от диетата термогенеза или енергията, използвана за смилане на храната. Също така, пикантната подправка помага и за елиминирането на част от задържаните токсини и излишни течности в организма.
Високите дози джинджифил, особено неговото съединение 6-гингерол, могат да подобрят разширяването на кръвоносните съдове и да регулират нивата на натрий, като по този начин подобрят кръвния поток и здравето на сърцето.
Ежедневният прием на 1-3 грама джинджифил в продължение на няколко седмици може да подобри кръвната захар на гладно и понякога нивата на триглицеридите и холестерола при хора с диабет тип 2, смятат учени. Поддържането на здравословни нива на холестерол може да намали риска от сърдечни заболявания.
Ежедневният прием на добавки с джинджифил може да помогне за подобряване на нивата на холестерола, комбиниран с ежедневни упражнения. Разбира се, преди прием на хранителни добавки е важно да се допитате до лекар.
Съединението 6-гингерол може да поддържа няколко механизма, които помагат за предотвратяване на раковите заболявания. Те включват избавяне на тялото от увредени клетки, елиминиране на кръвоснабдяването на туморите и предотвратяване на растежа и разпространението на раковите клетки, смятат учени.
Противовъзпалителните свойства на джинджифила могат да инхибират някои видове рак, включително тумори на гърдата, пише сайтът health.com
В него се съдържат, макар и в умерени количества, няколко полезни минерала и витамина:
Има малко калории и почти никакви мазнини.
Джинджифилът е признат за безопасен за консумация, като се препоръчва максимална дневна доза до 4 грама на ден. По-високите дози могат да доведат до разстроен стомах и киселинен рефлукс. Алергиите към подправки са рядкост, но цистеин протеиназата GP-1 в джинджифила може да предизвика алергични реакции при някои хора.
Джинджифилът може да увеличи риска от кървене, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта. Той може също да увеличи риска от хипогликемия, ако го приемате с някои лекарства за диабет, затова преди да започнете да си приготвяте полезни шотове с подправката, допитайте се до лекар.
Джинджифиловите шотове са приятно пикантни и ароматни поради високата концентрация на джинджифил. Обикновено се консумират в порции от 30 мл, но разбира се, може да си приготвите и напитка от 50-100 мл.
Има разнообразни рецепти за шотове с джинджифил. Ето една идея на топготвача Гордън Рамзи:
В блендер сложете 1 голямо обелено и нарязано парче джинджифил, една обелена ябълка, сока на 1 лимон и по желание сока на 1 червен портокал. Всичко се смила добре, като може да добавите и малко количество вода. Получената смес се прецежда хубаво през цедка или тензух, след което се изпива. Ако количеството ви е повече, може да го съхранявате в хладилник за около 5 дни.
Внимание! Статията има информативен характер. Съветите в нея не заместват терапията ви назначена от лекар.