Здраве и красота

Нетипични места, на които може да възникне рак на кожата

Колко внимателни трябва да сме, когато преглеждаме кожата си?

07.06.2015г. / 17 05ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ракът на кожата е един от най-агресивните и бързо развиващи се видове туморни заболявания. Лошото при него е не само това, а също и фактът, че може да възникне на неочаквани места.

На кои места от тялото трябва да гледате по-внимателно, когато става дума за профилактика на рака на кожата?

Скалп

Ракът на кожата може да се появи на всевъзможни места по тялото, включително и на скалпа. Всички части на кожата, които съдържат пигментни клетки са в рисковата група, особено ако са често изложени на слънчева радиация.

Клепачи

Между 5 и 10 процента от случаите на рак на кожата се появяват по клепачите. Това е така заради непрекъснатата им изложеност на вредните UV лъчи.

Зад ушите

Всяка година трябва да си правите профилактичен преглед при дерматолог. Обърнете му внимание, ако сте забелязали някакви странни изменения зад ушите, защото там също може да се появи тумор.

Това важи за всички, дори за тези, които имат дълга коса.

Устата

Туморите по устните обикновено са болезнени. Затова ако получите необясними болки в тази област не чакайте нито за миг, а отидете на лекар веднага.

Подмишниците

Меланомът обикновено се разпространява първо в областта на подмишниците и лимфните възли, затова е от изключително значение да проверявате стриктно тези зони.

Свързани статии

Нокти

Когато посещавате кожния си лекар не забравяйте да му покажете и ноктите си. За жените е важно да са отстранили възможно най-добре лака за нокти, за да има добра видимост.

Дупе

Макар дупето да е най-рядко излаганата на слънце част от тялото, по него също могат да се появят туморни изменения. Ако забележите странна бенка, веднага отидете на лекар.

Пръсти на краката

По пръстите на краката, както и между тях също може да се появи рак на кожата. През лятото, когато слънцето е най-силно и ходим боси и с отворени обувки, рисковете се увеличават.

Коментирай